Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başmüfettişliğinin, usulsüz dinlendirilmiş bulunduğu tez edilen 3 polise alakalı cep telefonları üzerinde birleştirme töhmet örgütü sebebi öne sürülerek iletişimin tespiti kararıyla alakalı yazısında, hazırlık meri insanların faaliyetlerinin yayınlanan gerekçeyle örtüşmediği vurgulanarak, alakalı polis görevlileri üzerinde kanuncu gereğinin yapılmasının istemesi üzerinde başlatmış bulunduğu soruşturmayı tamamladı.

Bu kapsamda hazırlanmakta olan iddianame, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesince ikrar edildi. İddianamede, maznun emektar İstihbarat Şube Müdürü Selahattin Gürel'in 'Suç yapmak neredeyse teşkilat kurmak', 'Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek', 'Gizlilik ihlalinde tanıtma içeriklerinin kaydedilmesi' ve 'iftira' suçlarından 20 yıla denli hapisle cezalandırılması arzu edildi.

Polisin, fakat devletin, ülkesi ve milletin bütünlüğü, anayasal düzenine ve umumi güvenliğine ilişkin tedbirler almak, diyar seviyesinde itimat ve asayişi ısmarlamak düşüncesince telefon dinleyebileceği vurgulanan iddianamede, konkre gerekçeden mahrum dinlemelerin ferdin ve topluluğun türel güvenliğini zarara uğrattığının açıkça bulunduğu kaydedildi.

'Cemaat adıyla tanıdık yapıyla bağlantılı...'

İddianamede, İstihbarat Şube müdürlükleri gözetiminde meri bu işlemlerin diyar genelinde levent boylu zamandır yayılmış ve dizgesel birlikte biçimde yapıldığı vurgulanarak, 'Kişilerin hususi hayatlarının ihlali şekli ile elde edilmiş veriler konjonktürel namına talih adamı, siyasetçi, er denli fark yapılmadan, topluluk adıyla tanıdık yapıyla irtibatlı mevcut sav kanalları, umumi ağ siteleri, görsel ve kayıtlı iletişim araçları marifetiyle yayma edilmiştir.' denildi.

'Amaç; cemaatin isteğine uymayanları giderilmiş etmek'

Üst yapının, yukarı dozaj talih erkanının, siyasetçilerin, askeri şahısların, çırçıplak maşer kuruluşu mensuplarının, amme görevlilerinin dinlenmelerindeki sonuncu görevin aykırı görüşe iye olanları yahut cemaatin isteğine uymayanları giderilmiş eylemek bulunduğu vurgulanan iddianamede, sonuncu amacın, devlet, siyasa ve maşer yapısına müdahalede mevcut olmak şekli ile meşru ve demokratik yöntemlerle seçilen çırçıplak otoriteyi nötr bir duruma iletmek bulunduğu bildirildi.

Kaynak: AA