MONTREAL-Montreal şehir polisinden yapılan açıklamaya göre, dün akşam saatlerinde Ontario Caddesi ile St-Andre Sokağı köşesinden şikayet alan polis, burada aşırı dozda uyuşturucu aldığı bildirilen kişiyi gözaltına almak istedi.

Şüphelinin karşı koyması üzerine, başka polisler de olay yerine gelerek arkadaşlarına yardımcı olmaya çalıştılar. Bu sırada şüpheli ile polisler arasında arbede çıktığı ve polislerden birinin dişinin kırıldığı bildirildi. Bunun üzerine şüpheliyi etkisiz hale getirmek isteyen polis, önce cop ve biber gazı ardından da “taser” kullandı.

Polisin “taser”la müdahalesinden sonra olay yerinde bir anda durumu ağırlaşan şüpheli, hastaneye kaldırılırken öldü.

Quebec Eyalet Polisi, olayla ilgili soruşturma başlattı. Kanada'da daha önce de muhtelif eyaletlerde polisin taser kullandığı çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 20 elektroşok silahı göndermişti.

Yetkililer, “silahların özellikle kadına şiddet olayları”, “rehin alma olayları”, “polise mukavemet”, “intihar” gibi başlıca olaylarda kullanılacağını ileri sürmüştü.

ÖZELLİKLERİ
İstanbul Emniyeti tarafından bugün kullanımına başlanan silahın genel özellikleri ise şöyle;

-Elektroşok cihazları 7 metreye kadar etkili
-Hedef seçtiği kişiyi şok dalgalarıyla 10 saniye sersemletiyor
-Sudaki insan dahil hiç kimseye karşı öldürücü özelliği yok
-Bir kişiye 24 saat içinde 3 kereden fazla kullanıldığında zarar verebilir
-Silahın üzerindeki kamera sayesinde atış anı kaydediliyor
-Kamera bir saate kadar kayıt yapabiliyor
-Silah elektrikle şarj oluyor.

500 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Elketroşok silahı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Birleşik Krallık dahil 126 ülkede kullanılıyor. Uluslararası Af Örgütü ve birçok insan hakları örgütü, bu silahın acımasız ve kötü kullanıma açık olduğunu belirterek ölümlere neden olduğunu ifade ediyor.

Af Örgütü'nün 2008 raporuna göre, ABD'de bu silah nedeniyle 2001-2008 arasında 334 kişi Kanada'da ise 25 kişi hayatını kaybetti. 2012'de bu sayı 500'ü buldu. Ölenlerin yüzde 90'ı silahsızdı.

Son olarak bir ay önce Maimi sahilinde 18 yaşında Mc Donalds'a graffiti yapan Hernandez-Llach bu silahla vurulduktan bir saat sonra hayatını kaybetti. Yine 2007'de Florida'da bir öğrencinin konferanstaki protestosunda üzerinde beş polis olmasına rağmen gereksiz ve acımasız elektroşok kullanımına tanıklık ediliyor.

HEKİMLERDEN UYARI
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bu silahın insan sağlığı için çok riskli olduğunu belirtiyor: “Vücutta elektrik akımının ölüme yol açma riski yüksek. Nereye isabet ettiği önemli, akımın izlediği yol önemli. Kalbe zarar verebilir,  ani kasılmalara, solunum yetersizliğine neden olabilir. İnsanlarda varolan hastalığı tetikleyebilir. Kasılmalarla birlikte kontrolsüz bir şekilde yere düşünce çeşitli yaralanmalara, hatta kafa travması ile ölüme neden olabilir.