İstanbul’da 1283 işkence şikayeti

İçişleri Bakanı Şahin, son 10 yılda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı görev yapan 1283 personel hakkında işkence ve kötü muamele gerekçesiyle şikayet başvurusu yapıldığını, gerçekleştirilen soruşturmalar sonucu 144 polise ceza verildiğini açıkladı 

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in CHP’nin İstanbul Milletvekilleri Sedef Küçük ve Levent Tüzel’in soru önergelerine verdiği yanıt, son olarak Ahmet Koca ve Murat Şalcı adlı vatandaşların dövülmesi olayı ile gündeme gelen İstanbul polisinin, 10 yıllık “işkence ve kötü muamele” bilançosunu gözler önüne serdi. 

2012’de 14 polis hakkında şikayet

Şahin’in verdiği bilgilere göre, 2002’den 2012 yılı başına kadar yaşanan olaylar çerçevesinde İstanbul Emniyet Müdrülüğü kadrosunda görev yapan 1283 hakkında kötü muamele, işkence ve hak ihlali suçlarından dolayı şikayet başvurusu yapıldı. Yapılan soruşturmalar sonucunda bu nedenle cezai yaptırım uygulanan polis sayısı ise 144 oldu. Bakan Şahin, 2012’nın ilk 7 ayı itibariyle de 14 personel için haklarındaki şikayet nedeniyle inceleme başlatıldığını belirterek, bunlarla ilgili soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

Bakan Şahin, CHP’li Küçük’ün yol verme tartışması nedeniyle Ahmet Koca adlı vatandaşı ailesinin gözüönünde döven polislerle ilgili ne tür işlem yapıldığına ilişkin önergesine verdiği yanıtta, 18 Haziran’da meydana gelen olay nedeniyle olaya müdahale eden 7 polis memurunun 20 Haziran’da Valilik onayı ile haklarında idari yönden yürütülen soruşturmanın selameti açısından görevlerinden uzaklaştırıldıklarını bildirdi. Bakanlığı’nın 7 memurla ilgili yürüttüğü soruşturmanın devam ettiğini belirten Bakan Şahin, olayla ilgili tarafların birbirlerinden şikayetçi olduklarını ve konunun savcılığa intikal ettirildiğini bildirdi. 

“Zor kullanma yetkisi kullanıldı”

Bakan Şahin, Küçük’ün sözkonusu olayda polisin uyguladığı şiddetin Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na uygun olup olmadığına ilişkin sorusuna ise, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu hükümleri gereğince zor kullanma yetkisi kullanılmıştır” yanıtını verdi. Bakan Şahin Ahmet Koca’nın dövülmesi olayıyla ilgili CHP’li Tüzel’e gönderdiği yanıtta ise, “Ahmet Koca isimli şahsın görevlilere sözlü ve fiili mukavemette bulunması neticesinde bahse konu olay yaşanmıştır” bilgisini verdi ve Koca’nın Kürtçe konuştuktan sonra şiddete maruz kaldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.