Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Emniyet, işten çıktığı sırada polis müdahalesinin ortasında kalarak yaralanan C.A.’yı suçladı. Emniyet’in Ankara 5′inci İdare Mahkemesi’ne gönderdiği savunmada şu ifadeler yer aldı: “Davacı, orada şiddet eylemlerinin yaşandığını, Emniyet güçlerinin müdahale etmek zorunda kaldığını bile/göre olay yerinde tedbir almadan çıkmıştır. Davacı bu nedenle kusurlu bulunmaktadır.”

C.A. yaralanmasının ardından polislerden ve Emniyet’ten şikayetçi olarak 30 bin TL tazminat talebiyle dava açmıştı.

‘Eyleme katılırsan yaralanırsın’

Savunmayı değerlendiren C.A.’nın avukatı Doğan Erkan, Emniyet’in yurttaşlara ‘Eyleme katılıyorsan ya da ordan geçiyorsan, polis olarak aşırı şiddet uygulayabiliriz, buna karşı tedbirini almazsan yaralanabilir, hatta ölebilirsin‘ mesajı verdiğini belirtti..

Erkan, “Bu, sosyal devlet değil de düşman devlet, düşman ceza hukuku bakışının bir sonucu. Eyleme katılırsan potansiyel olarak yaralanırsın diyor Emniyet. Temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesi terk edilmiş burada” dedi.

‘Bu savunmaya göre artık gaz maskesi suç aleti olamaz’

Gezi eylemleri hakkında hazırlanan diğer iddianamelerde gaz maskesi, baret veya kask kullanmanın suç olarak görüldüğünü hatırlatan Erkan, “Emniyet davalı olduğunda bu retoriğin tersine gitmiş. Kolluk, bu cevap dilekçesinden sonra, yurttaşın gaz maskesi, baret, gaz, solusyon gibi tedbirler almasını suç delili olarak gösteremez artık” diye konuştu.