Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Emniyet-Sen'e jet soruşturma. 'Emniyet-Sen' adıyla sendika kurmakta ısrar eden polisler Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ı kızdırdı. Kılıçlar'ın talimatı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı valiliğe dilekçe veren 6 polis memuru hakkında idari soruşturma başlattı.

İki polis başmüfettişi soruşturmayı yürütmekle görevlendirildi. Personelden Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muammer Bucak, sendika kurucusu olan EMŞAV Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yılmaz'ı,
"4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince söz konusu sendikayı kurmanız yasal değil. Bu girişimden vazgeçin" diye ikaz etmişti.

GENELGE YAYINLANMIŞTI

Ankara Valiliği'ne verdikleri sendika kurma dilekçesi kabul edilen polis memurları; İrfan Çelik, Faruk Sezer, Metin Karakuş, Atilla Aktin, Ömer Osman Ceylan, Ahmet Akın ile Metehan Aydın hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Antalya, Muğla, İstanbul, Çanakkale ve Manisa'da görevli 6 polis sendika hayali yüzünden polislikten atılma riski yaşayacak.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Emniyet Sen'in kurulma sürecinde 4688 sayılı kanuna atıfta bulunarak, "Polisler sendika kuramaz" diye genelge yayınlamıştı. Kılıçlar, ilgili kanunun 15. maddesinin 'j' bendinde emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personelin kurulan sendikalara üye olamayacakları ve sendika kuramayacaklarının hükme bağlandığına dikkat çekmişti. Genelgede, "Kanunu aykırı davranışlar disiplin soruşturmasına konu olacak" uyarısında bulunmuştu.

DİSİPLİN TÜZÜĞÜ

Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'ne göre sendika kuran ya da sendikalara üye olan polisler meslekten çıkartılıyor. Meslekten çıkarma cezasını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlar 32 ve 33. maddede şöyle açıklandı.

32 Madde:
"Sendikaların veya üyesi bulunmadıkları derneklerin yapacakları bilimsel, kültürel ve teknik nitelik taşımayan açık veya kapalı yer toplantılarına veya gösteri yürüyüşlerine görevli olmaksızın katılmak, üyesi veya ortağı bulundukları tüzel kişiliklerin kapalı yer toplantılarına silahlı olarak veya açık yer toplantı ve gösteri yürüyüşlerine resmi giysili veya silahlı olarak katılmak veya üyesi bulundukları derneklerin tüzüklerinde belirtilen amaçları dışındaki çalışmalarını veya bu nitelikteki toplantı veya gösteri yürüyüşlerini düzenlemek veya bunlara katılmak."

33 - (Değişik bent: 26/07/1983 - 83/6883 K.) 

Dernek kurmak ya da spor dernekleri dışındaki derneklere üye olmak, ya da Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı dışında vakıf kurmak ya da başka vakıfların organlarında görev almak.

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ