Uğur Kurt’un Okmeydanı Cemevi’nde bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken 22 Mayıs’ta TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli Sezgin Korkmaz’ın silahıyla vurularak öldürülmesine ilişkin iddianamenin detayları ortaya çıktı. Savcı Hasan Yılmaz’ın hazırladığıiddianamenin, 30 Mayıs’ta İstanbul Valiliği’ne yazdığı soruşturma izin yazısından kopyalanması dikkat çekti. İddianame mayıs ayındaki bu yazıdan “kopyalandığı” için 3 Temmuz’da ortaya çıkan polis Sezgin Korkmaz’ın olay anında amiri tarafından 5 kez “Sıkma, sıkma” diye uyarılmasına ilişkin görüntüler, iddianamede tek bir cümle olark bile yer almadı. Ailenin avukatı Aslı Kazan, “Sıkma, sıkma” uyarısının olduğu görüntülerin olası kastla adam öldürme iddiasını çürütmek için iddianameye konulmadığını belirtti. İddianamede, bazı yerlerde sanık Sezgin Korkmaz’ın ismi de “Veli” şeklinde yanlış yazıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 4 sayfalık iddianamede, şüpheli polis Sezgin Korkmaz’ın “taksirle öldürme” suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, şüpheli polis Sezgin Korkmaz’ın meşru müdafaa koşulları altında silahını, Cafer Karabayır olduğu değerlendirilen eylemciye yönelterek ateş ettiği belirtildi. Karabayırolarak değerlendirilen kişinin kaçması nedeniyle polis Sezgin Korkmaz’ın molotofkokteyliyle saldırıda bulunan şüpheliye isabet ettiremeyerek cemevi avlusunda bulunan, olaylarla ilgisi olmayan maktul Uğur Kurt’u vurarak ölümüne sebebiyet verdiği kaydedildi.

Foto-film tespit etmişti

Karabayır, Kurt’un ölümüne yol açan Okmeydanı’ndaki olaylar sırasında polise molotofkokteyli attığı iddiasıyla evi basılarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Karabayır’ın avukatı Naciye Demir, başka bir müvekkilinin dosyasını incelerken, Foto Film Şube Müdürlüğü’nün çektiği fotoğraflarda Karabayır’ın o gün başka bir eylemde olduğunu fark etmişti. Fotoğrafları değerlendiren mahkeme de Karabayır’ı serbest bırakmıştı. Buna karşın Karabayır iddianamede hâlâ şüpheli olarak yer alıyor. İddianamede, Liseli Dev Gençler adlı yapılanmanın Berkin Elvan’ı anmak için dersleri boykot çağrısı yaptığı sabah saatlerinden itibaren terör örgütü propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösterilerin yapılmaya başlandığı kaydedildi. Şüpheli polis Sezgin Korkmaz’ın da içinde bulunduğu 24-62 kod No’lu zırhlı ekibin Çınar Sokak’a girdiği, dar olan sokakta güçlükle ilerlediği, Piyalepaşa Caddesi’ne dönüş yapacağı esnada, caddenin karşı istikametinden molotofkokteyli atıldığı anlatıldı.

Orantılı karşılık: Ölüm

Şüpheli polis Korkmaz’ın kendini ve diğer polis memurlarını korumak amacıyla saldırı ile eşzamanlı kabul edilebilecek bir anda orantılı bir şekilde karşılık verirken Kurt’un ölümüne sebebiyet verdiği aktarıldı. İddianameyi değerlendiren avukat Aslı Kazan, savcı Hasan Yılmaz’ın şüpheli Sezgin Korkmaz’ıkoruyup kollamaya yönelik bir iddianame hazırladığını ifade ederek “Polise ‘Sıkma’ talimatı veren amirin ifadeleri dikkate alınmamıştır. CD’lerde olmayan görüntüler, eylemcilerin taş attığına ilişkin iddialar meşru müdafaayı kanıtlamak için kullanılmıştır. ‘Sıkma, sıkma’ uyarısının olduğu görüntüler olası kastla adam öldürme iddiasını çürütmek için konulmamıştır” dedi.