Olayın ardından hakkında dava açılan A.Ç. 10 ay, dönemin okulu müdürü ise 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Verilen hapis cezalarıyla ilgili, beş yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu'nda 2007 yılında gerçekleşen eğitim çalışmaları sırasında, o dönem eğitmen komiser yardımcısı olan A.Ç.'nin polis adayı iki gence dayak atmasının görüntüleri, 2011 yılında basına yansıdı. Okuldaki dayakla ilgili olarak o dönemde olayın bir iç soruşturmayla kapatıldığı, komiser yardımcısının bir başka ile komiser rütbesiyle tayin edildiği, dayak yiyen öğrencilerin ise polis memuru olarak yine bir başka ilde göreve başladığı ortaya çıktı. Okulda eğitim gören diğer polis adaylarından biri tarafından cep telefonuyla kaydedilen yaklaşık 2 dakikalık görüntüde, sabah eğitimine çıkan öğrencilerin, içtima düzeninde durdukları, komiser yardımcısının ise kendisine doğru gelen iki polis adayının üzerine yürüyüp tokat atması, tartaklayıp tekmelemesi, merdivenden aşağı atması yer aldı.

İddiaya göre dönemin polis okulu müdürü, kendisine iletilen bu görüntüleri izledikten sonra polis adayı gençlere dayak atan komiser yardımcısı A.Ç. hakkında usulen bir iç soruşturma yapıp, dosyayı kapattı. Diğer taraftan bu görüntülerin yok edilmesi için bütün polis adaylarının cep telefonlarına el konularak, birden fazla kişinin cep telefonunda kayıtlı olan bu görüntülerin silinmesi sağlandı. Ancak bir öğrencinin, bu görüntülerin silinebileceğini düşerek, dışardaki bir arkadaşının telefonuna göndermesi hesaba katılamadı. Okulu bitiren polis adayı, görüntüleri dört yıl sonra dayak yiyen meslektaşının ailesine teslim etti. Bunun üzerine dayak konusu tekrar gündeme geldi. Olayı soruşturan Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişi, dayak atan komiser ile o dönemdeki okul müdürünün yargılanmaları yönünde karar verdi.

Bunun üzerine rütbesi başkomiserliği yükselen A.Ç. ile polis okulu müdürü hakkında İzmir'de Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Yargılama sonunda hakim, başkomiser A.Ç.'yi 10 ay, polis okulu müdürünü ise 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıklara verilen cezalar için, beş yıl süreyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

DHA