Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, terör örgütü PKK'nın düz bir topoğrafya olan Nusaybin'de tutunmasının mümkün olmadığını belirterek "Bu nedenle örgüt yenileceğini anladığı için elemanlarına 'Kaçabilen kaçsın' talimatı verdi." dedi.

PKK'lı teröristlerin örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim olmaları ve örgütün içinde bulunduğu durumu AA muhabirine değerlendiren Caşın, terör örgütünün çatışmayı kırsaldan yerleşim merkezlerine taşımakla hata ettiğini, halkın PKK'ya destek vermediğini söyledi.

Teslim olanların özellikle söz konusu bölgelerdeki gençlerden oluştuğunu ve gençlerin, ailelerinden tehdit yoluyla alındığını ifade eden eden Mesut Hakkı Caşın, PKK'nın Suriye ve Irak'ta önemli kayıplar verdiğini, eleman sıkıntısı içinde olduğunu ifade etti.

Türk Hava Kuvvetlerinin başarılı operasyonlarla PKK'nın lojistik imkanlarına darbe vurduğunu belirten Caşın, "Geriye sadece Suriye sınırı kalıyor. Burada PYD'den ve büyük devletlerden almış olduğu destek var. Özellikle Nusaybin bölgesi düz bir arazi olduğundan PKK'nın burada tutunması mümkün değil. Bu nedenle örgüt yenileceğini anladığı için elemanlarına 'Kaçabilen kaçsın' talimatı verdi." diye konuştu.

Türkiye'nin kara propagandayı engellemek için söz konusu alanların hızla imar edilmesi gerektiğini dile getiren Caşın, zararların tazmini ve gençlerin kazanılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

"Yıkımın faturası PKK'ya çıkacak"

Merkez Strateji Enstitüsü Başkanı Emekli Tuğgeneral Oktay Bingöl ise PKK'lıların 2 aydır sürdürülen operasyonlarla teslim olmaya başladıklarını belirterek, bunun tam anlamıyla bir çözülmenin belirtileri olamayacağını söyledi.

Suriye'deki otorite yokluğunun PKK'ya daha fazla hareket alanı sağladığını, PKK'nın dağ kadrosundan ziyade bölge gençlerini terörize etmeyi amaçladığını anlatan Bingöl, PKK'nın yöre halkından eleman devşirmeye çalışmasının halkın tepkisini çektiğini belirtti.

Bingöl, "PKK'nın kaybettiğini düşünüyorum. PKK Suriye'de kazanıyor ama Türkiye'de kaybettiğini düşünüyorum. Yıkım çok büyük, yöre halkı yıkımın faturasını PKK'ya kesiyor ve kesecektir." dedi.

Kaynak: AA