CENEVRE

Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Fuad Aliko, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Cenevre görüşmelerine çağrılması baskısının, ABD'yi, PYD-PKK bağlantısını ve PYD-Esed rejimi iş birliğini bozmak zorunda bıraktığını ve ikisinin de gerçekleşmesinin çok zor olduğu söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki 7. tur Suriye görüşmelerinde ENKS'yi temsil eden Aliko, 14 Mart'ta sona eren görüşmeleri, AA muhabirlerine değerlendirdi.

Aliko, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bir Rus haber ajansına yaptığı "Kürt temsilcilerin anayasa çalışmalarına katılımına izin verilmeli' açıklamasına karşılık, kendisine bir rapor sunduklarını dile getirdi.

ENKS temsilcisi, şöyle devam etti:

"BM'ye verdiğimiz raporda Kürtlerin muhalefette ENKS ile temsil edildiğini ve ENKS'nin de Kürt halkın yüzde 80'ini temsil ettiğini belirttik. ENKS'nin Suriye muhalefetiyle aynı fikir ve istikamette yürüyerek 2014 yılından bu yana görüşmelere katıldığını söyledik. Mistura da, 'Bu tepkilerinizle karşılaşacağımı bilmiyordum ve ben yaptığım açıklamayı başka bir medya kuruluşuna verdiğim demeçle düzeltim. Benim kast ettiğim şey tüm Kürtlerin Suriye anayasasını hazırlamakta paylarının olmasıydı.'"

Terör örgütü PKK/PYD'nin Cenevre görüşmelerine çağrılması baskısına değinen Aliko, "Bu, ABD'yi, PYD ve PKK bağlantısını ve PYD'nin rejim ile iş birliğini bozmak zorunda bırakır. İkisi de çok zor." diye konuştu.

ABD'nin PKK/PYD'ye verdiği desteğe ilişkin Aliko, "ABD, PYD'ye Arap unsurları katarak, SDG'yi oluşturdu. Hedefi PYD adını gizlemekti. Ayrıca 'Suriye Demokratik Meclisi'ni kurdu. Riyad Dirar gibi rejim hapishanelerinde 5 yıl yatan muhalif figürü başa getirdi." ifadelerini kullandı.

Aliko, "Ancak Türkiye çok iyi biliyor ki bu iki yapıda da karar PYD'nin ve en büyük destek PYD'ye gidiyor." dedi.

"ABD PYD'nin muhaliflere katılması için bir yıldır baskı yapıyor" diyen Aliko, PYD/PKK ile aynı masaya oturmak için hiçbir olumlu sinyal almadıklarını söyledi.

ENKS temsilcisi, "PYD'nin ne Suriye ne Kürt projesi var. Onların karar merkezleri Kandil'de. ABD tarafından kullanılarak DEAŞ'a karşı savaştırılıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Aliko, PYD'nin ABD desteğiyle Arap bölgelerine yayılmasının Arap ve Kürtler arasında bir nevi düşmanlık oluşturduğunu kaydetti.

Muhabir: Mohamad Misto,Selen Temizer

Kaynak: AA