Oral ÇalışlarGazeteci, Yazar

Çözüm süreci bitmeme ederken, PKK devir zaman, 'yeniden başlarız' tehditlerini sürdürüyordu. Bölgeyi etraflıca senelerdir yakından izleyen nezdinde gazeteci olarak, orada yaşanmış bulunan müspet gelişimleri görüyordum. Sosyal ve kazançlı sahn canlanmış, ilkin Diyarbakır kazanmak neredeyse semt kentlerinde, kafeler, lokantalar, gezinsel tesisler, konuşma galerileri çabucak yaygınlaşmaya başlamıştı.

Siyasi bölgede da ehemmiyetli ilerlemeler sağlanmıştı. Çözüm süreciyle baş başa Kürtlerin adalet ve hususiyet talepleri dalında da özen çeken adımlar atılmıştı.

Böylesine ehemmiyetli başarıların elde edilmiş olduğu nezdinde ortamda, PKK'nın baştan hüküm politikalarına dönmesini, dönebilmesini cins görmüyordum. Bunun realist olmadığını, semt halkının desteğini sağlayabileceğini düşünmüyordum.

Kobani yanılgısı

Buna karşın PKK silaha sarıldı. Bu defa hâlâ ilkin karşılaşmadığımız nezdinde yolu denedi. kent savaşları eliyle nezdinde başkaldırı girişiminde bulundu.

Öyle anlaşılıyor ki Suriye'nin Kobani kentindeki tecrübe; onları ayrımsız alternatifleri Türkiye'de de denemeye irsal etmişti. Aynı gelişimleri Türkiye'de de gerçekleştirebileceklerini düşünmüşlerdi.

Oysa dü repertuvar ortada aşırı iri farklar vardı: Kobani'de kenti IŞİD'e makam korumak için çaba sarfeden Suriye Kürtleri, topraklarını, mallarını, mülklerini, dükkanlarını, işyerlerini, hepsinden önemlisi canlarını savunuyorlardı. Kaybetmeleri halinde, bulunmayan olacaklardı.

Cizre'de, Sur'da, Silopi'de canlı Kürtler düşüncesince hakeza nezdinde yıldırma yoktu. Evleri kendilerinindi, dükkanları kendilerinindi, hal süreci sürecinin de etkisiyle hayatları hâlâ zenginleşmişti. Çözüm süreci dönemindeki çatışmasızlık hali, dirilik ve servet emniyeti açısından nezdinde ağız tadı sağlamıştı.

Hendek kazarak ne elde edeceklerdi? Kobani'yle tek merakı sıfır nezdinde durumla yüzyüzeydiler. Burada ha sona erdi eliyle duyuru edilen özyönetimden de nezdinde nesne elde etmeleri sözkonusu değildi.

Tersine kazılan çukurlar nedeniyle, hayatlarını, evlerini, işyerlerini yıldırma fail nezdinde durumla beniz yüze gelmişlerdi. PKK'nın trap siyasetine dayanak vermek, onları düşüncesince herhangi nezdinde şeylerini yitirdikleri nezdinde sıkıntı anlamına geliyordu.

Elinde silahıyla kapısına dayalı PKK'lılara makam koyacak nezdinde güçleri de yoktu. 'Yapmayın etmeyin' demeleri üstelik ağırbaşlı hızlı yanıt buluyordu. Çareyi vazgeçme etmekte buldular. Şehirler çabucak boşaldı.

Bu olayların yaşandığı illerde aşırı sayıda arkadaşım tanıdığım var. evvel itiraz ettiler. Tehdit edildiler. Sonra ayrıksı nezdinde yere hicret etmeyi denediler. Evlerini vazgeçme ettiler. Evlerine el kondu. 'Hain' duyuru edildiler.

Hendek siyaseti, PKK'nın nezdinde başkaldırı deneyi kendisine fiyaskoyla sonuçlandı. İlk defa bu denli ağırbaşlı nezdinde vuruş yediler. Daha da önemlisi, önceki defa civar halkının havadan tepkisiyle karşılaştılar, nezdinde seviyede sağladıkları kütle desteğini ehemmiyetli seviyede kaybettiler.

HDP'nin işlevsizleşmesi

HDP'ye gelince; Onların bu süreçteki durumları, birlik nezdinde görüntü kırıklığı oldu. evvel PKK'nın silahları susturmasını istediler. Seçimlerde aldıkları yüzdelik 13'lük oyun, hüküm süresince nezdinde manası olmadığını görüyorlardı. Başlangıçta trap ve barikatlara makam çıktılar.

Ancak PKK'nın kaba tehdidi, yada uyarısı, onların sarp durmasını engelledi. PKK'nın dayatmaları karşısında, hendeklerin ardına takıldılar. Şiddetle aralarına uç çekememeleri, PKK sertliği karşısında kabullenmiş nezdinde tarz izlemeleri, onları siyaseten etkisizleştirdi, işlevsizleştirdi.

Halkın tepkisi

Yöre halkı da HDP'lilerin bu edilgen tutumlarını, hal üretemeyen hallerini umutsuzca takip etti ve onlara bulunan güvenlerini iri seviyede yitirdi.

Şimdi civar halkı, PKK'nın denemiş olduğu 'ayaklanma'nın ve HDP'nin onun ardına takılan siyasetlerinin bedelini ödüyor. Şehirler yakıldı yıkıldı. Hala nezdinde aşırı kentte rahat yok. Gelecek arzusu yok. Çaresizlik egemen.

Başta söylediğime dönersem, hal süreci yaşanmamış olsaydı, ihtimal civar halkı hüküm siyasetine bu denli ırak durmayabilirdi. Yaşadığı deneyler, neleri kazanabileceğini, neleri kaybedebileceğini onlara göstermişti.

PKK bu yüzden ehemmiyetli nezdinde hezimet yaşadı. Milyonlarca oy düzlük HDP, sorumluluğunun gereğini adına getiremedi. En iri bedeli de semt halkı ödedi.

Şimdi yaraları lahana sarması zamanı.

Öncelikli kendisine önümüzdeki esas mesele, bölgede silahların ağız ağıza susması. Kürtlerin aşırı yerinde demokratikleşme taleplerinin karşılanması amacıyla, gerçek nezdinde siyasa ve hususiyet reformuna girişilmesi.

Yeni kanun çalışmaları, bu anlamda nezdinde olanak ve giriş olabilir.

HDP'nin hatalarını ayırt ederek, Meclis çalışmalarına enerjik kendisine katılmasını da mühimsemek gerekiyor.

Kaynak: AA