Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı saldırı, terör örgütü PKK'nın sivillere yönelik gerçekleştirdiği diğer katliamlar gibi hafızalara kazındı.

Sur'da 12 Mayıs'ta saat 22.30 sıralarında terör örgütü PKK mensuplarınca patlayıcı yüklü kamyon infilak ettirildi.

Yaklaşık 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonun, Bingöl'ün Genç ilçesi Döşekkaya köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve PKK'lı teröristlerce 9 Mayıs'ta gasbedildiği belirlendi.

Köylüler bomba yüklü kamyonu istemedi

Olayda patlatılan kamyon önce Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne geldi ve köylülerin şüphelenmesi üzerine araçtaki teröristlerle bölgedeki vatandaşlar arasında tartışma yaşandı.

Vatandaşların, örgüt mensuplarını köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etti. Köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirdi.

Patlamada kamyonu takip eden araçlardaki köylülerden 4'ü olay yerinde yaşamını yitirdi, 23'ü yaralandı.

20 metre genişliğinde çukur

Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluştu.

Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeniyle kayıp 12 kişinin kimliği ancak DNA çalışması sonucunda belirlendi.

PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı sonucu 36 çocuk yetim, 8 kadın dul kaldı.

"Bu aracı köyümüzde istemiyoruz"

Patlamada yeğenini kaybeden M.D. 4 teröristin bomba yüklü kamyonla mahalleye geldiğini belirtti.

"Akşam saatlerinde köydeki taziyeevinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, 'Bu araçta ne var?' diye sordu. Daha sonra da 'Bu aracı köyümüzde istemiyoruz' diyerek teröristlere tepki gösterdiler." diyen M.D, şunları kaydetti:

"Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi."

Kaynak: AA