Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Kerkük-Yumurtalık borazan hattının 17 Şubat'tan beri çalışmadığını belirterek, 'Saldırıdan PKK'yı mesul görüyoruz. PKK elan geçmiş de boruya hücum etmiş ve üstlenmişti' dedi.

Dizayi, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi genel ağ sitesinde piyasaya sürülen açıklamasında, Kerkük-Yumurtalık yer yağı borazan hattının patlatılmasından yıldırı örgütü PKK'yı mesul gördüklerini anlatım ederek, 'Maalesef bu elan geçmiş de tekraren kat tekrarlanmıştır. PKK, beş altı çağ geçmiş Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasındaki anlaşmaya bağlı tehditlerde bulunmuştur. Özellikle de doğalgaz borusuna bağlı tehditleri ortadadır. Bu da saldırıdan PKK'nın mesul olduğuna müteallik açıkça ortak delildir' görüşlerini dile getirdi.

IKBY hükümetinin, ihraç etmiş olduğu petrolden maaş 380 milyon dolar sağlık elde ettiğini aktaran Dizayi, 'Bu gelirle kısaca 800 milyon dolar değerindeki işyar maaşlarını karşılamaya çalışıyoruz. Hükümetin rüçhan hedefi işyar maaşlarını realizasyon edebilecek ortak aksiyon planıdır. Ancak maatteessüf yer yağı satışları ve öbür iç gelirler işyar maaşlarını karşılayamıyor' diyerek konuştu.

Türkiye sınırında PKK kabilinden patlatılan borazan hattının etrafının mayınlı bulunduğunu ve bundan dolayı tamiratın etraflıca sürdüğünü kaydeden Dizayi, 'Petrol sevkiyatı 1 haftadır yapılamıyor. Kürdistan bölgesinin bu süredeki ziyanı kısaca 100 milyon dolardır' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA