Van'da, uyuşturucu ticaretinden kaynaklanan anlaşmazlık nedeniyle terör örgütü PKK'nın kaçırdığı kişiyi evlerinde rehin tuttukları için ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl altışar ay hapis cezasına çarptırılan 2 sanıkla ilgili gerekçeli karar hazırlandı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Kişiyi hukuka aykırı olarak tehditle ve silahla hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl altışar ay hapisle cezalandırılan sanıklar E.M. ve M.M. ile ilgili gerekçeli karar tamamlandı.

Kararda, hakkında "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan ayrı bir soruşturma yürütülen ve söz konusu dosyada tanık olarak dinlenen H.A'nın, terör örgütü PKK'nın sözde Başkale sorumlusu olarak bilinen "Roni" kod adlı Mahmut Laçin adlı teröristle bağlantılı olan "Hacı" lakaplı bir kişiden aldığı ileri sürülen 150 kilogram eroini toprağa gömerek, 10 gün sonra durumu Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiği belirtildi.

Uyuşturucunun İstanbul'a naklinin gerçekleştirilmemesi ve sahiplerine de geri verilmemesi üzerine, tanık H.A'nın ağabeyi mağdur S.A'nın, terör örgütü PKK mensuplarınca kaçırıldığı bilgisine yer verilen gerekçeli kararda, güvenlik güçlerince yürütülen operasyonda mağdurun kaçırıldıktan 38 gün sonra rehin olarak tutulduğu sanıkların evinden kurtarıldığı kaydedildi.

Terör örgütü pusula göndermiş

Kararda, tanık H.A'nın ağabeyinin uyuşturucudan dolayı PKK tarafından kaçırıldığını terör örgütü tarafından kendisine gönderilen pusula ile öğrendiği vurgulanarak, "H.A, 'Roni' kod adlı teröristle görüşmeye gitmiş, burada eroini teslim etmediği takdirde abisinin öldürüleceği yönünde tehditte bulunulmuştur. H.A. eroini veya mukabili parayı getireceğine dair taahhütte bulunarak, bu doğrultuda ailesinin ileri gelenleriyle görüşmüş ve abisinin 1 milyon avro karşılığında serbest bırakılacağı konusunda anlaşmışlardır." ifadelerine yer verildi.

"Terör örgütünün güvenmediği kişilere itibar etmesi mümkün değil"

Mağdur S.A'nın, kardeşinin eroin borcu nedeniyle rehin tutulduğunun vurgulandığı gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:

"Sanıklar, terör örgütünün gücünü arkasına alarak talimatlarını yerine getirmişler ve mağdurun hürriyetini kısıtlamışlardır. Mağdurun serbest bırakılması için belirlenen miktar 1 milyon avrodur. Bu kadar yüksek bir miktar için kaçırılan bir kişinin örgüt tarafından güvenilmeyen, rastgele bir kişiye teslim edilmesi mümkün değildir."

Kaynak: AA