Bölücü terör örgütü PKK'nın eski üyesi Şükrü Gülmüş, şehir merkezlerinde devam eden terör eylemlerine destek vermeyen il ve ilçelerin örgüt tarafından hain ilan edildiğini belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan terör örgütü PKK'nın eski yöneticilerinden Şükrü Gülmüş, örgütün şehir merkezlerinde başlattığı eylemlere destek vermesi için Kürtlere çağrıda bulunduğunu ancak halkın örgüte beklediği desteği vermediğini söyledi.

Ayaklanma çağrısına uymayan il ve ilçelerin örgüt tarafından hain ilan edildiğine dikkati çeken Gülmüş, Batman'ın bu iller arasında gösterildiğini ifade etti. Gülmüş, "Barikat savaşında birdenbire bir ayaklanmaya gidilmiyor. Bir yerde başlıyorlar, daha sonra başka bir yere geçiyorlar. Ancak Batman'da istisna bir gelişme oldu. Örgütün çağrısının ardından Batmanlılar, 'madem barikat kuracağız önce zenginlerin olduğu mahallelerde başlayalım' cevabını verdiler. Bunun üzerine örgüt ayaklanmayı başlatamadı ve Batman'ı hain ilan etti." diye konuştu.

"Öcalan örgüt üzerindeki etkisini kaybetti"

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, İmralı'da tutuklu olmasına rağmen bir dönem Kandil ve HDP üzerinde etkili olduğunu savunan Gülmüş, Öcalan'ın artık etkinliğini kaybettiğini belirtti. Gülmüş, bunun nedenini ise şöyle açıkladı:

"1999 yılında Türkiye'ye iade edilmesiyle Öcalan, ilk başta derin devlete danışmanlık yaptı. İmralı Adası'nın güvenliği askerden alınıp sivillere verilince Öcalan bu sefer saf değiştirdi ve sivillerin denetimine girdi. Kandil, Öcalan'ı boşluğa düşürdü. Bugün itibarıyla Öcalan ne Kandil'e ne HDP'ye etki ediyor. Zira Öcalan'ın eskiden örgüt üzerinde kesin bir etkisi vardı."

1996'da örgütten koptu

Şükrü Gülmüş, örgüt üyeliği suçundan 1980'de tutuklandı. 11 yıl cezaevinde kaldıktan sonra örgüt kampının bulunduğu Bekaa Vadisi'ne gitti. Örgütün sözde basın yayın sorumlusu olarak İstanbul'a gönderildi ve Özgür Gündem gazetesinin genel yayın sorumlusu oldu. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, Yalçın Küçük'ün kendisi ile yaptığı 500 sayfalık röportajın gazetede yayımlanması isteğini geri çevirince Öcalan gazeteyi kapattırdı ve Gülmüş'ü tecrit altına aldı. 1996'da Almanya'ya giden Gülmüş, Öcalan'ı eleştirince örgüt ile ilişkileri bitti.

Kaynak: AA