PKK’lı grubun, baharda yapılması planlanan yeni kalkışmaya hazırlandıkları belirlendi.

POLİS EVİ BELİRLEDİ

19-20 Aralık’tan itibaren il sınırları içinde PKK timini arayan Van Emniyeti, PKK grubununEdremit’te iki katlı bir evde kaldığını belirledi.

Bu saptamayla birlikte, Van’ın merkez ilçesi Edremit’teki evi takip altına alan polis, gelen PKK grubunun “Başkale Gücü” olarak adlandırılan eylem timi olduğunu ortaya çıkardı.

Van-Hakkari arasındaki Başkale ilçesinin kırsalında faaliyet gösteren Başkale Gücü’nün, aynı zamanda bir süredir Van-Hakkari güzergâhındaki eylemleri gerçekleştiren grup olduğu anlaşıldı. Edremit’teki evde kalan PKK grubunun tamamının “kırsal kadrosu”ndan oluştuğu ve ağır silahları beraberinde getirdikleri saptandı.

BAHARA HAZIRLIK PLANI

Güvenlik uzmanları, evin Edremit’te bilinçli olarak seçildiğine dikkati çekti. Uzmanlar, Edremit’in, kent merkezinde olmasına karşın terör olaylarının nispeten daha az yaşanması nedeniyle polisin takibinden kurtulmanın kolay olabileceği düşünülerek bu bölgenin seçildiği vurgularken, ancak aynı zamanda polisin de oldukça rahat istihbarat çalışmasını yaptığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar, 12 kişilik eylem grubunun Van’a gelmesinin gerekçesini iki şekilde açıklıyor:

İlki, gelen talimatlar sonrasında kentin “baharda yapılması planlanan yeni kalkışma hareketine hazırlanması”, ikinci olarak, “kentte ses getiren ağır bir eylemin gerçekleştirilmesi.”

Alınan bilgilere göre, eylem timinin kentteki eylem için spesifik seçtiği hedef/hedeflerle ilgili net bir tespit yok. Tahmini adresler var. Ancak hücre evinde ele geçirilen doküman ve materyallerin incelemesi devam ediyor. 

Van’daki beklenmeyen operasyon, PKK’nın bölge yönetimini de şaşırttı. Telsiz görüşmelerine düştüğü şekliyle örgüt kayıplarını doğrularken, “Başkale Gücü”nün kaybedilmesinde nerede hata yapıldığını araştırmaya başladı.  Bölgede ilçelerdeki hendek operasyonları devam ediyor. Ancak, Van’daki son operasyon terörle mücadele sürecinde yarattığı sonuçlar bağlamında en az hendek operasyonları kadar önemli oldu.

PKK'NIN 12 KİŞİLİK 'BAŞKALE GÜCÜ'

Edremit’te hücre evine yapılan operasyonda etkisiz hale getirilen ve “Başkale Gücü” olarak tanımlanan PKK’lı grubun liderliğini “Rubar” kod adlı Deniz Aşkan’ın yaptığı belirlendi. Parmak izi incelemelerinden sonra kimliği tespit edilen Aşkan’la birlikte Van’a gelen eylem grubunun şu isimlerden oluştuğu anlaşıldı: Mazlum kod adlı N.T., Armanç kod adlı E.M., Çekdar kod adlı M.S.O. Ferhat ve Behrevan kod adlı Ş.G., Naldar - Masiro kod adlı A.Ö., Gernas kod adlı F.A., Celal ve Azad kod adlı F.K., Eriş ve Tekman kod adlı S.Y., Argeş kod adlı E.Y., Berhudan kod adlı Ü.G., ve Cilo kod adlı Ü.Ö.

Kaynak: HABER7.COM