Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, iklim genelinde motorin düzlük bin 449 pres olduğunu belirterek, 'Bu işletmeler nereden, ne kadar, ne kadara aldı, bu bizde kayıtlı. Piyasayla, üreticiyle oynayan, kıygın etmeye etkin adamla kılıç de oynayacağız' dedi.

Kaya Termal Otel'de ekonomik Ege Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na dahil olan Çelik, ESK'nın süte müdahalesiyle ait sürece bağlı bilim verdi. Çelik, şunları söyledi:

'Ulusal Süt Konseyi, 2014'te 1,15 teklik değer belirledi. Fiyatlarda çabukluk olunca nedenini sorduk, laktasyon dönemindeki artış, savaşlar, evren piyasalarındaki sıkıntıları bozukluk gösterdiler. Süt tozuna titrem başına dayanak noktası istediler, 4 bin 500 teklik verdik. Başka mesail söylenseydi çözümünü bulurduk ama araya müteahhitleri koyup motorin alımına başlandı, dikici mağduriyeti çıktı. 'Bu olmaz' dedik, hızlı namına ESK'yı devreye soktuk.

Günlük bin 600 titrem motorin alacaktık ama 7-8 günde mecmu bin 600 tona ulaşamadık. Bu müdahaleyle ümit ederim normalleşir. Sanayicimiz ve üreticimiz, birbirinden ayrılmaz ikili. Aralarındaki ilişkiyi bozacak argümanları ortaya koyunca hacısı hocası kendi kendine zarar veriyor demektir. Sektör hassas, sütle bitmiyor, al eti, hayvancılığı etkiliyor. A şirketi masraf B şirketi gelir, A bakanı masraf B bakanı dirimlik ama mesele, bu alandaki adımların dosdoğru olup olmayacağı meselesidir. Süt düzlük bin 449 pres var. Bu işletmeler nereden, ne kadar, ne kadara aldı, bu bizde kayıtlı. Piyasayla üreticiyle oynayan, kıygın etmeye etkin adamla kılıç de oynayacağız. İstisnaları her daim bu arada ayıklamamız gerekiyor.'

Havza bazlı istihsal 2017'de

Çiftçinin yüzünü güldürecek, ekonomik ekimi sağlayacak bölge bazlı istihsal sisteminin 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesinin planlandığını dile getiren Çelik, bu sene 11,6 bilyon teklik namına belirlenen zirai desteklerle ait karmaşıklığı da azaltacaklarını kaydetti.

Çelik, çiftçinin çevre şartlarından yararlanması şartıyla lisanslı depoculuğa geçileceğini vurgulayarak şöyleki konuştu:

'Her geceleyin ezanı yemeğinde et istiyorsun, bunu önüne ki getirecek? Sen sağma, ego sağma, bu inekleri ki sağacak? Çobana sürücü diyemiyoruz. Kız vermiyorlar niteleyerek 'sürü yöneticisi' diyorlar. 'Çiftçilik, emeklinin işidir' anlayışından çıkmamız gerekiyor. Gençlik, zirai faaliyetlere kesin suretle dönmeli. Gençlere 30 bin teklik hibe, 50 bin teklik faizsiz cesaret vereceğiz. Bununla ait düzenlemeleri yapmış olup valilere gönderdik. Gençlerimize yardımları nakdi değil ayni vereceğiz. Al 6 düve, krediyle de 9 kıta al, git köyüne, birlikte sene sonraları 30 düven olsun. Köye, rehberliğimizde arka dönün.'

Kaynak: AA