BURSA - SİNAN BALCIKOCA

Bursa Yenişehir Havalimanı'nda kalkış için hazırlık yapan özel uçağın ciddi aksaklığını fark ederek olası kazayı önleyen evli ve bir çocuk annesi 29 yaşındaki harekat memuru Emine Danış, " AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademik eğitim almadığını ancak çeşitli eğitimlerden geçerek bu göreve geldiğini anlatarak "Eğitimlerde bize ilk öğretilen şey bu işin ne kadar ciddi olduğunun önemiydi. Kurallar bu sektörde çok önemli. Geçen yaşadığımız olayda bunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk." diye konuştu.

Olay günü özel bir uçağın kalkışı öncesi önemli bir detayı fark ettiğini belirten Danış, şöyle devam etti:

"Söz konusu uçağın kalkışı yaklaşık 2 saat gecikmişti. Yolcuları uçağa bindirdikten sonra kaptan hızlı şekilde uçağa bindi. Motoru çalıştırmadan önce pitot tüplerinde kılıf olduğunu fark ettim. Daha sonra kaptana kendimi göstermeye çalıştım ama beni fark etmedi. Bu sırada kaptan kuleden kalkış izni için çakar lambaları yaktı. Bunu görünce uçağa yaklaşarak pitotlardaki kılıfın birini çıkarıp tekrar uçağın önüne geçtim. Kaptan bu kez beni fark etti. Daha sonra aşağı inerek pitotlardaki kılıfları topladık. Tekrar son kontrolleri yaptıktan sonra uçak İspanya'ya hareket etti."

"Uçak düşebilirdi"

Pitot tüplerinin uçağın önemli parçalarından olduğunu vurgulayan Danış, şunları kaydetti:

"Pitot tüpleri uçağın havadaki hızını, göstergelerini etkiliyor. Bu tüplerin üzerindeki kılıfların kalkıştan önce çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu göstergeler sağlıklı çalışmaz. Allah korusun bunu fark etmeseydik uçak düşebilirdi. Dikkatimiz sayesinde bir kazanın önüne geçmiş olduk. Aslında havaalanı içine girip telsiz irtibatı sağlanabilirdi ancak zaman kaybetmemek açısından kendimi göstermenin daha iyi olacağını düşündüm. 'Ramak kala' dediğimiz olaylar var. Bu da onlardan biri. Olayın ardından üstlerimden ve protokolden tebrik mesajları aldım."

Olay anı güvenlik kameralarında

Bu arada olay anı, aprondaki güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Görüntülerde, uçağın yolcularının binmesinin ardından, harekat memuru Danış'ın pitot tüplerindeki kılıfları fark etmesi ve sonrasında yaşananlar yer alıyor.

Kaynak: AA