Petrol fiyatlarının son 12 yılın en düşük seviyesi olan varil başına 30 dolara gerilemesi üzerine birçok uluslararası finans kuruluşu gibi Standard Chartered de bu yıl için beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

Merkezi Londra'da bulunan uluslararası finans bankası Standard Chartered, küresel kuruluşların içinde en düşük fiyat tahminini yaparak, petrol fiyatlarının bu yıl varil başına 10 dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundu.

Standard Chartered, hazırladığı 'Emtia Yol Haritası' adlı raporda, Çin ekonomisiyle ilgili endişelerin şu ana kadar petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketi yüksek oranda etkilediğini vurgulayarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın hemen gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Küresel petrol piyasasındaki dengeyi, arz ve talep gibi temel ilkelerin artık etkilemediğini savunan Standard Chartered, petrol fiyatlarının diğer finansal varlıklardaki ve ABD doları ile hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalardan büyük ölçüde etkilendiğinin altını çizdi.

'Suudi Arabistan düşük petrol fiyatlarına sessiz kalıyor'

Raporda, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın düşük petrol fiyatlarına sessiz kaldığı hatırlatılarak, piyasadaki yüksek stoklar ve arz fazlasındaki artış beklentisinin, fiyatları daha da aşağı çekebileceğine dikkat çekildi.

Geçen hafta petrol fiyatları üzerindeki yoğun finansal baskı nedeniyle bu hafta varil başına 30 dolara kadar gerileyen fiyatların piyasa dengesi açısından hala yüksek olduğu bildirilen raporda, denge oluşana kadar düşüşün devam edeceği ve 2016'da varil başına 10 dolara kadar gerileyebileceği kaydedildi.

Kaynak: AA