Başta Çin olmak üzere küresel piyasalardan kaynaklanan endişeler nedeniyle sürekli düşen ham petrol fiyatları bugün itibariyle 30 doların altına gerileyerek son 12 yılın en düşük seviyesini gördü.

Petrol fiyatlarındaki yaşanan bu tarihi düşüş öncelikle petrol üreten ülkelerin bütçelerini vuruyor. Yapılan araştırmalara göre Ortadoğu’daki ülkelerin kayıpları 2015’te 320 milyar doları buldu bile...

Peki yaşanan düşüş ne gibi sonuçlar doğuracak. Habertürk'ten Mahmut Sancak haberinde olası sonuçları şu şekilde sıraladı;

- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bazı üyeleri Suudi Arabistan’ın düşük fiyat politikasını desteklemediği için ek toplantılarla fiyat artışı talep ediyor.

- Ancak Suudi Arabistan kendi politikasından vazgeçmediği için OPEC içerisinde gerginlik yaşanıyor. Bazı çevreler OPEC’in örgüt olarak önemini yitirdiğini düşünüyor.

- Brent petrolün son bir yılda yüzde 32 değerini yitirmesi Rusya’yı da zora soktu. Gelirleri hızla düşen Moskova’nın da 2016’da bütçe sıkıntısına girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

- Petrol fiyatlarındaki düşüş ABD’li kayagazı şirketlerinin de peş peşe iflas etmesine neden olacak. Bu da ABD’de işsizlik rakamlarının yükselmesine neden olacak.

- ABD’de işsizlik rakamlarının yükselmesi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) yeniden uygulamaya başladığı faiz artışı politikasına devam etmesini zorlaştıracak.

- Dibe vuran petrol fiyatları Güney Amerikalı petrol üreticisi ülkeleri de etkileyecek. Yaşanacak bütçe sorunları ülkeleri yeniden IMF’nin kapısına sürükleyebilir.

PETROLDE FELAKET SENARYOLARI ARTIYOR

MORGAN STANLEY: “Yuandaki yüzde 15’lik düşüş, petrolün varil başına fiyatını 20 dolara itebilir. ABD dolarının değerlenmesinde gözlemlenecek yüzde 5’lik bir artış, petrol fiyatlarını yüzde 10 ila 25 arasında aşağı çekebilir. FED’e göre dolarda değerlenme bu yıl sürecek.”

BANK OF AMERICA: “OPEC içindeki fiyat savaşının kızışması, İran’ın petrol piyasasına dönmeye hazırlanması, Çin’in para birimi yuanın değerinin düşmesi endişesi, piyasadaki arz fazlası ve ABD ile Avrupa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle ham petrolün varil başına fiyat 20 dolara kadar inebilir.”

Kaynak: HABER7.COM