Körfez borsaları serbest düşüşte...Enerji zengini Körfez ülkelerindeki hisse senedi piyasaları petrol fiyatlarındaki keskin düşüş ve İran'ın petrol ihracatını büyük ölçüde engelleyen nükleer yaptırımların birkaç gün içinde kaldırılacağının duyurulması ile serbest düşüşe geçti.

Bu çöküşü, Körfez borsalarının kapalı olduğu Cuma günü küresel borsaların ağır kayıpları izledi.

AFP'nin haberine göre Körfez devletlerinin gelirlerinin yüzde 80'inden fazlasını oluşturan petrolün fiyatı 2016'nın ilk iki haftasında yüzde 20'den fazla düşerek 30 dolar/varil altına geriledi. Böylece ham petrolün varil fiyatı son iki yıl içinde yüzde 65 düşmüş oldu.

İRAN'IN DÖNÜŞÜ MUHTEŞEM(!) OLDU

İran'ın sahneye geri dönüşü fiyatlarının düşmesinin an sebebi olan küresel arz fazlalığını daha da artıracak. İran endişesi tüm Körfez borsalarının panik satışları ile dalgalanmasına ve endekslerin büyük düşüşler yaşamasına neden oldu.

En büyük Arap hisse senedi piyasası olan Suudi Arabistan TASI Endeksi açılışın ardından sadece birkaç dakika içinde yüzde 6,5 düşerek 5.500 puan altına geriledi. Endekste bu seviyeler en son 2011 başlarında görülmüştü. Petrokimya sektörü yüzde 8 değer kaybederken bankalar yüzde 5,3 oranında geriledi. TASI, 2016 başından bu yana; geçen yılki toplam kayıplarından daha fazla düşerek; yüzde 21,1 oranında değer kaybetti.

Katar ve Dubai borsaları da açılışta yüzde 6 oranında düştü. Dev şirketler Emaar ve Arabtec 5,3 ve yüzde 7,0 oranında düştü.
Suudi Arabistan'dan sonra Körfez'deki en büyük ikinci borsası olan Katar Borsası, açılışta sert düştükten sonra 8.700 puan altında işlem gördü.
2016 başından bu yana Dubai borsası yüzde 15, Katar borsası yüzde 17 düştü.

Kaynak: HABER7.COM