TRABZON - Meltem Yılmaz

Karadeniz Bölgesi'nde kırsalda yaşayan kadınların bağ ve bahçe işleri başta olmak üzere günlük hayatta kullandıkları renkli "peştamal" ve "Keşan" ismi verilen yöresel örtüleri, yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.

Trabzon'da tarihi Alacahan'da düzenlenen kurslarla Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayder Yaylası gibi Doğu Karadeniz'in turizm simgeleri ile çay, fındık, tereyağı, hamsi gibi yöresel ürünler, Karadeniz'deki kadınların giyim aksesuarları arasında önemli yer tutan peştamal ve keşan bezine işleniyor.

Kadınlar tarafından farklı konseptlerde yeniden işlenen bu örtüler, tablo, çanta, fular ve masa örtüsü gibi turizm amaçlı ürünlere dönüştürülerek dünyaya tanıtılıyor.

"Bölgenin turizm simgeleri ile yöresel ürünlerini bir araya getirdik"

Ortahisar Halk Eğitim Merkezinde görevli Geleneksel El Sanatları Öğretmeni Güzin Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarihi Alacahan'da Karadeniz kadınının önemli giyim aksesuarlarından olan keşan ve peştamali kullanarak, turizm amaçlı ürünler ürettiklerini söyledi.

Sakallıoğlu, yöresel bezlerin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirerek, "Geleneksel el sanatlarımız bizim için önemli. O nedenle yöresel bezlerimizin de unutulmasını istemiyoruz. Bu amaçla bölgenin turizm simgeleri ile yöresel ürünlerini bir araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Geleneksel kumaşlar üzerine boyama yaptıklarını belirten Sakallıoğlu, "Amacımız keşan bezi, peştamal ve yöresel bezlerin üzerine farklı tasarımlar yaparak, geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak ve dünyaya tanıtmak. Bunun için de kaybolmaya yüz tutmuş kumaşlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarıp kendi yöresel desenlerimizle renklendirip hem satışa sunuyor hem de kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunmalarına destek oluyoruz." dedi.

"Yöresel örtülerimizi artık turizm amaçlı kullanıyoruz"

Sakallıoğlu, keşan bezi ve peştamalin el emeği göz nuru ürünler olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöresel örtülerimizi artık turizm amaçlı kullanıyoruz. Eskiden sadece başa bağlanan keşan bezi, bele bağlanan peştamal varken şimdi bunlardan farklı konsept ve desenlerde çanta, fular, masa örtüleri, tablolar ve duvar panoları yapıyoruz. Bu sayede hem yöresel örtülerimizi unutmuyoruz hem de üzerlerine işlediğimiz yöresel ürünler ve turizm simgeleriyle bölgemizin tanıtımına da katkı sağlamış oluyoruz. Alışılmışın dışına çıktık ve yaptığımız ürünler her kesim tarafından beğeniliyor."

Kaynak: AA