Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetini orman kanunlarına teslim eden performans sistemine yeni düzenlemeler getiriyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararlarlar gereği hasta bir ay içerisinde aynı şikayetle başka doktora giderse hekim performans ücreti alamayacak. Erken taburcu edilen hasta için de doktorlara fazladan performans ücreti ödenecek.

Hasta iyileşmezse para yok
Doktorların fazla ücret aldığını iddia eden Hükümet, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında performans sistemi ile ilgili bir dizi düzenlemeye gitme kararı aldı. Yeni düzenlemeyle, hastanın iyileşip iyileşmediğine göre hekime puan verilecek. Hasta kısa sürede hastaneden taburcu edilirse performans puanı artacak. Tedavi uyguladığı hasta 1 ay içinde aynı rahatsızlıktan başka bir hastaneye giderse o hekimin performans puanı düşecek ve aldığı para kesilecek.

Hekimler korkarak ilaç yazacak!
Yeni düzenlemeyle birlikte "gereksiz ilaç" yazımıyla ilgili de düzenlemeye gidilecek. "Gereksiz ilaç" yazan doktorlara negatif performans uygulaması getirilecek. İlacın hangi durumlarda gerekli hangi durumlarda gereksiz olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek.

Hükümet bu durumu hastalar şifa bulacak, bütçeden gereksiz yere doktora yapılan performans ödemeleri azalacak diye propaganda etmeye hazırlanırken, hekimler bu konuda farklı düşünüyor.

Başından beri sağlık sistemini daha fazla piyasaya açacağı ve hekimlerle hastaları karşı karşıya getireceği gerekçesiyle performans sistemine karşı çıkan Tabip Odası’nın görüşlerini aldık.

'Biz performans sistemini zaten istemiyoruz!'
Konuya ilişkin görüştüğümüz Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ebru Basa, hükümetin hekimlerin performans sistemi sayesinde normal maaşların çok daha üzerinde maaşlar aldıkları iddiasına cevap vererek,“Biz zaten performansa göre maaş almak istemiyoruz. Sabit ücret almak istiyoruz. Performans sistemi denen şey emekliliğe yansımıyor, özlük haklarına yansımıyor. Hekimler bunu talep ediyor. Emeklilikte de insanca yaşamaya yetecek kadar bir maaş istiyor. Performansı etkileyen bir çok parametre var rapor veya izin aldığınızda performans ücreti alamıyorsunuz. Çalıştığınız hastane aldığınız ücreti etkiliyor. Biz tam bir kuralsızlığın hakim olduğu bu sistemin kalkmasını istiyoruz” dedi.

'Sağlık hizmeti otel işletmeciliği zihniyetiyle veriliyor'
Hastaların erken taburcu edilmesinin performansı etkileyecek olmasını da değerlendiren Ebru Basa, “Bunu yatak boşaltmak için yapıyorlar. Bu durum sağlık hizmetinin tam bir otel işletmeciliği zihniyetiyle verildiğinin göstergesidir. Tam iyileşmeden taburcu edilen hastalar için salah ile taburcu edildi denir. Bundan sonra bütün hastaların salah ile taburcu edilmesine neden olacak bir düzenlemedir bu” diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)