Saygı ve reform Merkel, fasılların açılması konusunda Türkiye ile varılan uzlaşmanın insan haklarına saygı ve siyasi reform koşullarına bağlı olduğunu vurguladı. Merkel, “Bu sonuç, Türkiye’ye protesto ve ifade özgürlüğü ile hukuk kurallarının pazarlık konusu olamayacağını göstermiştir” diye konuştu.

Avrupalılığı kuşkulu AP Başkanı Schulz, AKP’yi bir kez daha eleştirerek “Erdoğan laik yaşama giderek daha az saygı gösteriyor ve hükümetin yönünün Avrupa’ya dönük olduğu da kuşku götürür” dedi. Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye Karma Parlamento yemeğine ise Avrupalı parlamenter katılmadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel:

Özgürlükler pazarlık konusu olmaz

Dış Haberler Servisi - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile müzakerelerin yeniden açılması kararından memnuniyet duyduğunu ifade ederken, “Bu sonuç, Türkiye’ye önemli bir ortak olduğunu ama protesto özgürlüğü, ifade hürriyeti, hukuk kuralları ile dini özgürlüklerin her zaman geçerli olduğunu ve pazarlık konusu olamayacağını göstermiştir” dedi.
Parlamentoda yaptığı konuşmada, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini değerlendiren Merkel, Türkiye ile varılan uzlaşmanın insan haklarına saygı ve siyasi reform koşullarına bağlı olduğunu belirterek, bu koşulların
“AB’nin sanki hiçbir şey olmamış gibi hareket etmediğini de ortaya koyduğunu” söyledi.
Almanya Başbakanı, Türkiye ile fasılların açılması öncesinde
“müthiş bir diplomasi yürüten” Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’ye teşekkür etti. Westerwelle’nin Türkiye’de yaşananları göz önünde bulundurarak, iyi bir öneri getirdiğini söyleyen Merkel, Türkiye ile ilgili sözlerinin son bölümünde, “Avrupa’nın demokratik değerleri tartışılamaz” dedi.
Türkiye’de polisin Gezi Parkı eylemlerine sert müdahalesi Ankara ile Berlin arasında da gerilime neden olmuştu. Merkel, geçen hafta pazartesi günü hükümetin göstericilere yönelik tutumunu eleştirerek, polisin müdahalelerinin
“çok fazla sert” olduğunu söylemişti.

cumhuriyet