SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu için 6-8 aylık süre öngören AKP, muhalefetin başkanlık sistemiyle ilgili itirazına karşılık “partili başkanlık” modelini de masaya getirmeyi planlıyor. CHP’li Bülent Tezcan ise başkanlık hakkında tavırlarının net olduğunu söyleyerek “Yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı gibi seçenekler bizim açımızdan bir tavır değişikliğine neden olmaz” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu için partilere üye bildirmesi için tanınan süre hafta başında sona erecek. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlık yapacağı Anayasa Uzlaşma Komisyonu için AKP, önceki komisyonun çalışma süresinin 25 ayı bulduğu gerekçesiyle sürenin 6 ya da en fazla 8 ay olarak sınırlanmasını istiyor. AKP kurmaylarının planları arasında daha önce üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi yeniden görüşmek yerine daha önceki metin esas alarak diğer maddelere geçilmesinin yer aldığı bildiriliyor. Ancak muhalefet buna sıcak bakmıyor.

Göz boyama çabası

Muhalefetin başkanlık sistemiyle ilgili itirazlarını aşmak için masaya seçenekli öneriler götürmeyi planlayan AKP, “partili cumhurbaşkanı” modelini gündeme getirerek nihai hedefine ulaşma hesabı yapıyor. Buna göre Anayasa’nın 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” hükmünün kaldırılmasıyla Erdoğan’ın hem AKP Genel Başkanı hem de Cumhurbaşkanı olmasının yolu açılmak isteniyor.

'Önce tarama yapılmalı'

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP adına görev yapacak üç isimden biri olan Bülent Tezcan, komisyonun ilk toplantısında çalışma yöntemi üzerinde karara varılacağını belirterek, “Önemli olan darbe hukukundan kurtulmak ise o zaman yapılması gereken ilk iş belli sayıda anayasa maddesini değiştirmek için yola çıkmak yerine öncelikle darbe hukuku tahkim eden, devamını sağlayan maddelere ilişkin bir tarama yapmak olmalıdır” dedi.

'Patronlu başkanlık'

Tezcan, bu tarama işleminin ardından söz konusu maddelerin tek tek ele alınması gerektiğini belirterek, komisyon çalışmalarının “yumuşak karnı” olan başkanlık tartışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Bizim başkanlık rejimiyle ilgili tavrımız çok açık ve net. O konuda bir tartışmaya açık değiliz. Parlamenter demokrasi üzerinden konuşacağız masada. AKP’nin yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı gibi seçeneklerle gelmesi bizim açımızdan bir tavır değişikliğine neden olmaz. Onların ‘partili başkanlık’ dedikleri sisteme biz ‘patronlu başkanlık’ diyoruz. Güney Afrika’da örnekleri var o sistemin ve hepsi diktatörlüğe dönüşmüş durumda.”

Kaynak: Birgun.net