Katoliklerin ruhani lideri Papa 16'ncı Benedikt'in 28 Şubat'ta istifa edeceği açıklandı. Yeni Papa'nın önümüzdeki ay içinde seçilmesi bekleniyor.

Asıl ismi Joseph Aloisius Ratzinger olan Papa 16'ncı Benedikt, Vatikan'da katıldığı Otrantolu denizci askerlerin azizlik mertebesine yükseltilmesi töreninde Latince yaptığı açıklamada, ilerlemiş yaşından dolayı artık bu görevi layıkıyla yerine getiremeyeceğine kanaat getirdiği için istifa ettiğini söyledi.

"Tamamen özgür iradesiyle" görevini bıraktığını ifade eden 86 yaşındaki Papa, verdiği kararın öneminin farkında olduğunu belirtti.

GÜCÜM KALMADI
"Papalığın gereğini yerine getirmek için hem zihnen hem de bedenen gerekli olan kuvvete birkaç aydır sahip olamadığını" ifade eden Papa, 28 Şubat'ta TSİ 21.00'de görevini bırakacağını söyledi.

2005 yılında 2'nci Jean Paul'ün yerine geçen Kardinal Ratzinger, 1415'te görevinden ayrılan 12'nci Gregory'den sonra istifa eden ilk papa oldu.

Erkek kardeşinin verdiği bilgiye göre, Papa'nın doktoru, Almanya doğumlu din adamına, sağlık sorunları nedeniyle deniz aşırı yolculuklarda bulunmamasını tavsiye etti.

HEPİMİZ GÜNAHKARIZ
Papa 16'ncı Benedikt, daha önceki açıklamalarında hiçbir zaman papa olmak istemediğini belirtmişti.

Papa, Twitter hesabından yazdığı son mesajda ise, "Tanrı'nın merhametinin aziz gücüne güvenmeliyiz. Hepimiz günahkarız ama onun merhameti hepimizi değiştirir ve yenileştirir" demişti.

MAKAMI 15-20 GÜNDE DOLACAK

Vatikan, papalık makamının, Benedikt'in halefi seçilene kadar boş kalacağını açıkladı. Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Paskalya'ya kadar Katolik dünyasının başına yeni bir papa seçileceğini söyledi.

Lombardi, söz konusu seçimin Mart ayının ilk 15-20 günü içinde yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

hürriyet