14 Mart 2010'da Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen Roman Çalıştayı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaparken "Parasız Eğitim İstiyoruz" yazılı pankart açtıkları için tutuklanan ve 15 yıl hapis cezasıyla yargılanan Gençlik Federasyonu üyesi Ankara Üniversitesi öğrencisi Berna Yılmaz ve Trakya Üniversitesi öğrencisi Ferhat Tüzer'in üçüncü duruşması bugün Beşiktaş Adliyesi'nde görüldü.

Savcının beraat ve tahliye talep ettiği duruşmada mahkeme heyeti Berna Yılmaz ve Levent Tüzer'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek mahkemeyi 06 Ekim 2011'e erteledi.

Duruşmaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Eğitim-Sen yetkilileri, çeşitli demokratik kitle örgütü üye ve temsilcileri ile şair Ataol Behramoğlu ve yazar/senarist Bilgesu Erenus da gözlemci olarak katıldı.

"Protesto anayasal haktır"

Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki mütalaasını verdiği duruşmada savcının sanıklar Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer'in tahliyesini talep ettiğini söyleyen Avukat Taylan Tanay, davada yaşananları bianet'e anlattı:

* Savcı, Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'ın anayasal haklarını kullandığını ve anayasanın 24, 25, 33 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) göre toplantı ve gösteri yapmak, protesto etkinliklerine katılmanın anayasal bir hak olduğunu ve her iki kişinin de bu haklarını kullandığını söyledi.

* Tüzer ve Yılmaz'ın bu nedenle suçlanamayacaklarını belirterek her iki sanığın da beraat ve tahliyelerini istedi.

* Mahkeme ise bize esas hakkında savunma için süre verdi ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme tarihini 6 Ekim 2011 tarihine erteledi.

* Halbuki Cumhuriyet Savcısı hem tahliyelerini, hem beraatlerini istiyordu ama hakim bu talep doğrultusunda karar vermedi. Böylece ilginç ve hukuka aykırı bir durum oluşmuş oldu.

"Tamamen politik bir karar"

* Ferhat ve Berna yaptıkları savunmada, sadece parasız eğitim istediklerini ve bunun suç olarak kabul edilemeyeceğini söylediler.

* Cumhuriyet savcısının da dediği gibi tamamen anayasal haklarını kullanarak sosyal devlet ilkesi çerçevesinde parasız eğitim taleplerini ilettiler.

* Ayrıca anayasanın 33. maddesi uyarınca bir öğrenci derneğinde faaliyet yürütme hakkına sahip olan bu öğrencilerin maruz bırakıldıkları bu dava terörü gerçekten inanılmaz.

* Bu çocuklar sadece pankart açtıkları için en az 20 ay tutuklu kalmış olacaklar. Bu hukuken açıklanacak bir durum değil; tamamen politik bir karar.

* 14 Mart'ta Başbakan'ı protesto ettikleri için açılmış bir dava. Aslında doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmış bir dava bu. (EKN)