ALİ AÇAR

İstanbul’un göbeğinde ellerinde pala ve satırlarla yurttaşlara yönelik saldırıyı gerçekleştirenlerin mahkeme tarafından serbest bırakılması hukukçuların tepkisini çekti ve skandal olarak nitelendi.
İstanbul Barosu Başkanı
Ümit Kocasakal, demokratik haklarını arayan yurttaşlara polisin acımasızca saldırdığını anımsatarak “Bu saldırıların arkasında yatan o saldırıları kutsallaştıran Başbakan ve siyasi iktidardır. İstanbul Valisi’nden bu konuda ister Twitter’dan isterse basın yoluyla bir açıklama bekliyoruz. Ülkenin sokaklarında ellerinde pala ve satırlarla bindirilmiş milisler ve mangalar gezecek, sonra yargı bunları serbest bırakacak. Bu son derece vahim bir durum. Demokratik haklarını kullanan yurttaşlara karşı sergilenen tutumun burada nasıl tezahür edeceğini hep birlikte göreceğiz ve bu olayın takipçisi olmayı sürdüreceğiz”dedi.

‘Öldürmeye teşebbüs’

Palalı saldırganların yaraladığı yurttaşların avukatı Hacer Yılmaz ise serbest bırakma kararına itiraz edeceklerini söyledi. Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adam öldürmeye teşebbüs suçu işlediğini anlatan Yılmaz, “Müvekkilimin sağ kulağında ve sağ yanağında derin pala izleri ve kesikler mevcut. Baş bölgesinde yine darbe sonucu yaralanmalar ve dikişler var. Baş bölgesine vurulan darbeler açıkça adam öldürmeye teşebbüstür. Biz bu saldırganların sorguya dahi sevk edilip edilmedikleri konusunda şüpheliyiz. Saldırganların dosyasına henüz ulaşamadık. Açıkçası hukuka aykırı biçimde bazı delillerin saklanmaya çalışıldığını düşünmeye başladık. Gözaltına alınan 60 kişinin bugün (dün) ifadeleri yeni alınırken saldırganların aceleyle mahkemeye çıkarıp bırakılması, mahkemenin dosya üzerinden karar verdiği şüphelerini artırıyor”dedi.
Avukat
Yıldız İmrek mahkeme tarafından saldırganların serbest bırakılmasının hukuk devleti adına bir utanç olduğunu ve yargının iflas ettiğinin göstergesi olduğunu belirterek “Tüm yaşananları gördükten sonra artık bağımsız yargıdan söz etmenin mümkün olmadığını görüyoruz” dedi. Avukat Kemal Aytaç da “Bu karar muhalefetin ve demokrasi isteyen insanların susturulması için atılmış adımlardan biridir” diye konuştu.

Cumhuriyet