İSLAMABAD/BİŞKEK – YUSUF HATİP/NEZİR ALİYEV

Türkiye’nin İslamabad ve Bişkek Büyükelçileri, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve görev yaptıkları ülkelerin tutumlarını AA muhabirine anlattı.

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, 15 Temmuz gecesi Pakistanlı liderler ve siyasilerin Türk mevkidaşlarını arayarak, destek olduklarını belirtti.

Girgin, "Pakistanlı liderler, 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız ve Meclis Başkanımızla temasa geçtiler. Pakistan Cumhurbaşkanı umredeymiş ve umreden aramış.” diye konuştu.

Pakistan Parlamentosunun da Türk halkının ve hükümetinin yanında durduğunu anımsatan Girgin, "Pakistan Parlamentosunun her iki kanadı ayrı ayrı Türk halkının demokrasi yanlısı direnişine destek kararlarını oybirliğiyle kabul etti. Pakistan, dünyada 15 Temmuz sonrasında parlamento kararıyla Türkiye’ye destek veren tek ülke konumunda." dedi.

Girgin, darbe girişiminden sonraki haftalarda, Pakistan parlamentosundan bir heyetin Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, “Söz konusu heyette tüm parti mensupları vardı. Türkiye’den çok etkilenmiş olarak döndüler.” ifadelerini kullandı.

Kendisinin de darbe girişimi gecesi Pakistanlı parlamenterler ve gazeteciler tarafından telefonla arandığını kaydeden Girgin, ayrıca, “Pakistan’ın dört bir yanında Türkiye’ye destek mitingleri düzenlendi. Biz, Pakistan’ın halk ve yönetim olarak, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sürecinde ve sonrasında bize verdiği desteğe müteşekkiriz. Bir kez daha kardeşliklerini gösterdiler.” şeklinde konuştu.

Girgin, Pakistan’da FETÖ ile mücadelenin sürdüğünü belirterek, “Söz konusu kişilerin vizelerinin iptali ve eğitim kurumlarından çıkarılması tamamlandı. Bazı davalar ise devam ediyor. Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından FETÖ, bütünüyle Pakistan’dan tasfiye olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

"Yerine dön ve benim talimatımı bekle"

Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç ise 15 Temmuz'un kendisi, büyükelçilik mensupları ve Kırgızistan’da yaşayan Türk vatandaşları için en uzun ve zor gece olduğunu dile getirdi.

Kılıç, Kırgızistan’ın Türkiye’den 3 saat ilerde olduğunu, bu sebeple Türkiye’de menfur darbe girişiminin ilk işaretleri ortaya çıktığında Bişkek'te gece yarısını geçtiğini belirterek, "15 Temmuz gecesi, benim ve büyükelçilik mensupları arkadaşlarım ile Kırgızistan’da yaşayan vatandaşlarımız için en uzun ve zor gece oldu” diye konuştu.

Büyükelçi Kılıç, o gece, bir buçuk ay önce Şırnak’ta helikopter kazasında şehit olan Askeri Ataşe Kurmay Albay Gökhan Peker’in yanına geldiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) gelen tebliği askeri ataşeden öğrendiğini söyleyen Kılıç, Albay Peker’in, bağlı olduğu birimden bir talimat mesaj aldığını, mesajda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke yönetimine el koyduğunu kendisine ve Kırgız resmi makamlarına tebliğ etmesi talimatının verildiğini anlattığını aktardı.

Kılıç, TSK’dan gelen tebliğle Peker’in ne yapacağını şaşırdığını ve bu konuyu kendisinin talimatına sunduğunu hatırlatırken, askeri ataşe ile arasında geçen diyalogda, "Endişe duyma. Kanunsuz bir emir uygulanmayacak. Hiçbir girişimde bulunma. Yerine dön ve benim talimatımı bekle." ifadesini kullandığını aktardı.

Uygur ve Ahıska Türklerinden destek

O gece gelişmeleri çalışma arkadaşları ile birlikte büyükelçiliğin ikametgahında televizyondan takip ettiğini söyleyen Kılıç, "Gecenin ilerleyen saatlerindeki kanlı gelişmelere daha fazla dayanamadıklarından bayraklarını kaparak ülkelerine destek olmak için büyükelçiliğimizin önünde toplanmaya başlayan vatandaşlarımıza rahatlatıcı haberler vermeye çalıştım.” diye konuştu.

Kılıç, “Vatandaşlarımız böyle vahim gelişmeler karşısında, ben ne kadar sabırlı olmalarını söylesem de tabiatıyla memleketten çok uzakta olduklarından bir şey yapamamanın acziyetinin sebep olduğu kaderle kıvranıyorlardı.” ifadesini kullandı.

Kılıç, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında kendilerini Kırgız halkı ve bu ülkede yaşayan Uygur ve Ahıskalı Türklerin yalnız bırakmadıklarını ve Türkiye devleti ve hükümetinin yanında olduklarını gösterdiklerini vurguladı.

Darbe girişiminin ordunun içinde sapkın bir grubun teşebbüsü olduğu açıklamasının ardından rahatladıklarını ifade eden Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitabıyla beraber yaşanılanın bir darbe girişimi olduğunun resmen açıklamasından hareketle kendilerinin de bunu Kırgızistan makamlarına ve vatandaşlara duyurduklarını aktardı.

"FETÖ olduğunu anlamamakta ısrar etti"

Büyükelçi Kılıç, 16 Temmuz sabahı Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyetini ve demokrasisini destekleyen bir açıklama yapıldığını hatırlattı.

Kılıç, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili takip eden günlerde, “Kırgızistan’ın, hain darbe girişiminin ardında FETÖ örgütü olduğunu anlamamakta ısrar ettiğini” söyledi.

Bişkek Büyükelçiliği olarak, 15 Temmuz için birtakım hazırlıklar yaptıklarına değinen Kılıç, bugün büyükelçilikte basın toplantısı yapacaklarını, yarın ise Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsü’ndeki Satuk Buğra Han Camisi’nde öğle namazın ardından şehitler için Mevlid-i Şerif okutulacağını ve aynı gün yerel saatle 21.00’da üniversitenin Rektörlük Binası’ndaki Konferans Salonu’nda, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri” anma programı yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA