İSLAMABAD

Pakistan, İsrail'in Filistinli göstericilere karşı şiddet kullanmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Filistinlilere karşı devam etmekte olan şiddet dalgasından ve Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişlerinin engellenmesinden endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in Filistinli göstericilere uyguladığı politikanın "çirkin" şekilde uluslararası insan hakları hukukunun çiğnenmesi anlamına geldiği ve buna son verilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Pakistan, temel haklarını ve onurunu talep eden Filistin halkı ve hükümeti ile birlik halindedir. Pakistan, Filistin'e desteğini yineliyor ve başkenti Kudüs olan, bağımsız, egemen, uygulanabilir ve sınırları belli Filistin devletinin kurulmasını destekliyor."

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisi ise kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesinin dün verdiği karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektör ve kameralar sökülerek kaldırılmıştı.

İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabulü halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsisinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

Muhabir: Yusuf Hatip

Kaynak: AA