CMK’nin 102. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi hazırladı

CHP’den ‘tutukluluk’ formülü

ANKARA (ANKA) - CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk tarafından hazırlanan ve ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresinin en çok 2 yıl olması ancak bu sürenin zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılmasını öngören teklif bekliyor.

Mahkûmiyetine karar verilen sanık açısından yapılacak istinaf ve temyiz incelemesi aşamasında uygulanmayacak. Tutuklu hallere ilişkin istinaf ve temyiz incelemeleri toplamda en çok bir yıl içinde karara bağlanacak. Haklarındaki istinaf ve temyiz incelemeleri, toplam bir yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar, derhal salıverilecek.

‘Tutukluluk başka hükümlülük başka’

Öztürk, tutukluluk ile hükümlülüğü ayırmak gerektiğine işaret ederek, Hakkında suç işlediği konusunda kuvvetli suç şüphesi bulunan herkes yargılanmalı ve eğer suç işlediği mahkeme kararıyla sabit olmuşsa cezasını çekmelidir. Ancak suç işlediğine dair hakkında kesinleşmiş bir karar olmayan kişinin yıllarca sorgusuz sualsiz tutuklu olarak özgürlüğünden yoksun bırakılması temel hak ihlalidir. Asıl olan şey kişilerin tutuksuz yargılanmasıdırdedi. Öztürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergine de Teklifimiz, AB’deki uygulamalar ve AİHM içtihatlarının bir gereğidir. Adalet Bakanı, tutukluluk süresini düşürmelidir çağrısında bulundu.


Cumhuriyet