Hukukçular, sosyal medyaya getirilecek yasakların daha büyük patlamalara neden olacağını belirtti

‘Faciaya yol açar’

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - İçişleri Bakanı Muammer Güler’in Gezi eylemleri sonrası Twitter ve Facebook gibi sosyal medya siteleriyle ilgili yasal bir düzenleme yapılacağı yönündeki açıklaması hukukçular arasında tepkiyle karşılandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı, avukat
Öztürk Türkdoğan, bu tür bir düzenlemenin “sansür” getireceğini belirtirken “Sokağa çıkıp eylem yapan insanlar daha fazla özgürlük istiyordu. Bu, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına gelir. Hükümetin yapması gereken özgürlükleri daraltmak değil, genişletmektir” dedi. Hükümetin özgürlükleri daraltmasının sosyal patlamalara neden olacağı uyarısında bulunan Türkdoğan, şu görüşleri dile getirdi: “İnsanların iletişimini engellemek özgürlükleri ihlal eder. Böyle bir düzenleme Avrupa mevzuatından geri döner. Sosyal medya mesajlarının subjektif kriterlere bağlanması facia olur. Böyle bir durum sansürdür. İnsanlar yaşam tarzlarına müdahale istemiyor. ”
Ceza hukukçusu Prof. Dr.
Ersan Şen de insanların tweet attı diye suçlanmasının hukuka aykırı olacağını belirterek “İfade hürriyetine beğenmezek de tahammül etmek zorundayız. İktidar kendini korumak için değil, kişilerin hak ve özgürlükleri korumak için düzenleme yapmalı” görüşünü dile getirdi. Şen, şunları söyledi: “İnsanlar tweet attı diye kamu barışı bozulmaz. Veya eylemler sürerken direnin demek kamu barışını bozmaz. Suç olması için cam çerçeve indirin, molotof atın, demesi gerekir. Eleştiri sınırları içinde kalan ifadeler suç olamaz. 4. yargı paketi de bunu öngörüyor. Suçta ve cezada kanunilik prensibi vardır. Bunları suç kapsamına alırsanız demokratik ve hukuk devletinde tersine gidiş yaşanır.”

CUMHURİYET/ANKARA- ALİCAN ULUDAĞ