Günümüzde ekonomiyi güçlendirmek amacıyla uygulanan teşvik ve özelleştirme sisteminin, 4 bin yıl önce Asurlular tarafından da uygulandığı bildirildi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 bin yıl önce Asur Krallığı'nın ekonomik durumunun çok da iyi olmadığını söyledi.

Milattan önce 1970'li yıllarda Asur Kralı Erişum'un tahtta olduğunu belirten Kulakoğlu, "Kral bakıyor ekonomi kötü, durum vahim, işler umduğu gibi yürümüyor, para yok, kanalizasyon çalışmıyor, yollar yapılmıyor, para kazanacak iş de yok; selametin ticarette olduğunu görerek özelleştirmeler yapıyor. 

Bizim 12 Eylül'den sonra (Turgut) Özal'ın yaptığı gibi liberalleşmeye başlıyor, ticaretten devlet tekelini kaldırıyor. Önceden bölgede yapılan tüm ticaret saray kontrolündeyken bu kral şehirdeki zenginlere imtiyaz tanıyarak ticaret yapmalarını teşvik ediyor." diye konuştu.

Asurlular, Babil modasını da taşımışlar

Kulakoğlu, Anadolu'nun zengin gümüş yataklarına sahip olduğuna dikkati çekerek, Toros Dağları'nın milattan önce 3 bindeki adının "Gümüş Dağları" olduğunu, Bolkar Dağları'nda çok ciddi gümüş yatakları bulunduğunu anlattı.

Anadolu'da ciddi altın yatakları da olduğuna işaret eden Kulakoğlu, yakın zamanda Kayseri'nin Himmetdede bölgesinde faaliyete geçen altın madeninin, Roma döneminde de işletildiğinin bilindiğini söyledi.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, teşvik ve özelleştirmeler sonucu Asurlu tüccarların 200-300 eşekten oluşan kervanlarla Anadolu'ya mal göndermeye başladıklarını anlatarak şöyle devam etti:

"Tabii Asurlular sadece kalay değil, Babil modasına göre dokutulmuş kumaşlar da getiriyorlar. Bugün Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin bölgesinde gördüğümüz yeşilli, kırmızılı parlak kumaşlar gibi kumaşlar o dönem modaymış."

Kaynak: AA