AKP’nin ileri demokrasi düzenin en önemli kurumlarında olan “Özel Yetkili Mahkemler” yeni adıyla “Bölge Ağır Ceza Mahkemleri”ne ilişkin bir rapor hazırlayan CHP, AKP iktidarında bu mahkemelerin açtığı soruşturmaları inceledi.

“Ö­zel Yet­ki­li Mah­ke­me­ler – Böl­ge Ağır Ce­za Mah­ke­me­le­ri. Ne de­ğiş­ti, Ne De­ğiş­me­di?” başlığıyla CHP tarafından hazırlanan rapor, AKP iktidarı süresince Özel Yetkili Mahkemelerin nasıl etkin biçimde kullanıldığını gözler önüne serdi.

Siyasi davalarda 20 bin kişi yargılanıyor
Raporda, Odatv, KCK, Bal­yoz, Er­ge­ne­kon gi­bi da­va­lar­da ha­len 20 bin ki­şinin yar­gı­la­ndığına dikkat çekilirken, 8 mil­let­ve­ki­li, 100’ün üze­rin­de gazeteci, 500'ün üzerinde silahlı kuvvetler personeli, 771 öğ­ren­ci, bin­ler­ce si­ya­set­çi, ye­rel yö­ne­ti­ci, be­le­di­ye ça­lı­şa­nının tutuklu olduğu ifade edildi.

AKP iktidarı öncesi ve sonrası
Özel Yet­ki­li Mah­ke­me­ler ve Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lık­la­rı 2002’de 8004 şüp­he­li hak­kın­da so­ruş­tur­ma yü­rü­tür­ken, bu ra­kam 2011’de 68 bin 213’e çık­tı. Or­ta­la­ma so­ruş­tur­ma sü­re­si ise 2010 yı­lı ve­ri­le­ri­ne gö­re 648 gün­. Bir di­ğer ifa­dey­le 648 gün sü­ren so­ruş­tur­ma ve 285 gün­lük or­ta­la­ma ko­vuş­tur­ma saf­ha­sın­dan son­ra her 10 ka­ra­rın 5’i mah­ku­mi­yet­.

habersol