İddiaya göre yeniden yargılanma için oluşturulacak heyette ismi geçen AKP hakkında kapatma davası açan eski Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile eski 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın ceza değil hukuk dairelerinde görev yapmaları nedeniyle böyle bir olasılığın söz konusu olmadığı ortaya çıktı.

FORMÜLLERDEN BİRİ...

Adalet Bakanlığı, yeniden yargılama konusunda çalışmalara devam ediyor. Bakan Bekir Bozdağ, geçen hafta çalışmaların hızla tamamlanacağını söylemişti.Yeniden yargılama konusundaki formüllerden biri Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile kapatılan özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalara bakacaklarına ilişkin 3. Yargı Paketi'ndeki geçici 2. maddede değişiklik yapılması olduğu belirtiliyor. Çalışmada üzerinde durulan formüllerden biri de yeniden yargılama yapılmasına ilişkin taleplerin Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda karara bağlanması oldu.

30 ÜYE ZORUNLU

Kanuna göre Kurul, ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluşuyor. Kurul'a işi görüşme konusu olan daireden beşten fazla üyenin katılmaması koşuluyla en az 30 üyenin bulunması zorunlu. Kurul'da 2010 referandumundan sonra HSYK tarafından seçilen ve blok olarak hareket eden 160 yeni üyenin etkili olabileceği belirtiliyor. Bu yüzden Kurul'a katılacak üyelerin seçilmesinde belli bir kıdem aranması formülü öne çıkıyor. Buna göre Kurul'un oluşumunu düzenleyen Yargıtay Kanunu'na, Kurul'a katılabilmek için belirli bir kıdem aranacağına ilişkin hüküm konulacak. Böylece önceki HSYK döneminde seçilen üyelerden oluşan bir Genel Kurul yapısı ortaya çıkacak. Bu durumda da yeniden yargılama başvuruları konusunda olumlu karar çıkması seçeneği güçlenecek.

20 KİŞİLİK HEYET İDDİASI

Bu formülün yasalaşması halinde AKP hakkında kapatma davası açan eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, eski HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ve adının Ergenekon davasındaki bazı dinleme kayıtlarında geçtiği ileri sürülen Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın kıdemleri nedeniyle Ceza Genel Kurulu'nda yeniden yargılama ile ilgili 20 kişilik heyette yer alacağı iddia edildi.

2 İSMİN YER ALMASI MÜMKÜN DEĞİL

Ancak Yargıtay kulislerinde kanuna göre Ceza Genel Kurulu'nda yer alabilmek için "ceza dairelerinde" görev yapma şartının bulunduğu, buna karşın Yalçınkaya'nın 8. Hukuk Dairesi'nde, Aktan'ın ise 20. Hukuk Dairesi'nde görev yaptığına dikkat çekilerek bu iki ismin Ceza Genel Kurulu'na girme olasılıklarının bulunmadığı belirtidi. 6. Ceza Dairesi'nde görev yapan Ertosun'un ise Kurul'a girme olasılığı bulunuyor.



KEMAL GÖKTAŞ / VATAN