Sağlık Bakanlığı’nın altı ayda bir yapılmasını zorunlu tuttuğu “15-49 Yaş Evli Kadınların Aile Planlaması” yönteminin amacına ulaşmadığına değinen sağlıkçılar, hasta haklarının ihlal edildiğine değindi

BURCU CANSU

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine uygulamayı zorunlu tuttuğu “15-49 Yaş Evli Kadınların Aile Planlaması” testi aile hekimlerini isyan ettirdi. Bakanlığın bu çalışmada “Türkiye’de yaşayan 15-49 yaş kadınların doğurganlık profilini ortaya çıkarmak, kadınların aile planlaması konusundaki bilgi düzeylerinin, yöntem tercihlerinin ve kullanma oranlarının ve bu yöntemler konusundaki bilgi kaynaklarının değerlendirilmesini” ölçmek amacıyla bu uygulamayı hayata geçirdiğini aktaran aile hekimleri, “bu çalışma amacına ulaşmıyor” dedi.

VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR
BirGün’e konuşan aile hekimleri, testin amaç dışı kullanım örneklerinin testin yapılmasının önüne geçtiğini ifade ederken, şunları kaydetti:

“Gündelik rutin içinde çok fazla işimiz varken, Bakanlığın altı ayda bir yapmamızı zorunlu tuttuğu test ile angarya iş yapıyoruz. Testte, gebelik geçmişi, cinsel sağlık, üreme sağlığı ile ilgili birçok soru var. Bu soruları sorduğumuzda kadın hastalarımız tepki gösteriyor, soruları yanıtlamak istemiyor. Bu yanıtların nerelerde, nasıl kullanılacağını bilmedikleri için soruları yanıtsız bırakıyorlar. Bu test yerine gerek duyan hastalarımıza aile planlaması hakkında bilgi versek süreç daha faydalı işler. Neticede bu testten çıkan sonuçlar ölü doğumları, kürtajları tamamen yansıtmıyor.”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Beyazıt İlhan ise ister yazılı, ister elektronik ortamda olsun hastaların sağlık kayıtlarının gizliliğinin, hekim hasta ilişkisinde güven sağlanmasında en temel unsur olduğunu belirterek “Bu gizlilik, hasta mahremiyeti ve meslek sırrı kavramları ile güvence altına alınmıştır” dedi.

Bakanlığın, hastalarına ait tıbbi bilgileri kayıt altına alarak bunları merkezi bir sistemde toplama kararına karşı çıktıklarını belirten İlhan, şunları söyledi:

“Bu kayıtların toplanması ve istenildiğinde, bakanlık tarafından kullanabilmesine olanak sağlanması özel hayatı ihlal ediyor. Verilere sadece hekim ulaşabilmeli, bunun dışındaki kişilerin ulaşması, kaydetmesi, depolaması gibi hareketler kesinlikle engellenmelidir. Hekimlere özel şifre sistemi oluşturulmalı, verilerin nasıl, ne amaçla, kimler tarafından, ne süre ile kullanılacağı açık ve net olarak belirlenmelidir.”


birgün