MHP’de 1 Kasım seçiminden beri yaşanmış bulunan fırka içi çalkantılar bitmek bilmiyor. Genel Başkan Devlet Bahçeli, delegelerden ehliyetli imza sayısı toplanmasına karşın mukabil adayların yılgı kongre çağrısına müspet karşılık vermemiş, duruşma alternatifini göstermişti. Geçen hafta umumi merkezden mevrut “Yargı ne değişmeyen verirse versin kongre yapılmayacak” açıklamasının ve mukabil teşkilatların kapatılmasının ardından, Bahçeli’ye en yaklaşan adlardan Prof. Dr. umut Özdağ, umumi reis yardımcılığından istifa etti ve yılgı kongre çağrısı yaptı. Peki, bu istifa MHP açısından dünkü ortak dönüm noktası mı? Özdağ da mukabil kanada mı katıldı? O da umumi reis talibi olacak mı? Haberturk'ten Kübra Par sordu Özdağ yanıtladı.

Neden istifa ettiniz? 

Kongre düşüncesince imza verenler türel süreci kazansalar bile gene de kongrenin yaptırılmayacağına ilişkin ortak tafsil yapıldı. Buna elan sonradan fırka teşkilatlarının kapatılması da eklendi. Bu noktada demokrasinin egemen olması gerektiğine inandığım düşüncesince bu tasfiyeye iştirak yapmak istemedim. Bu ferdî ortak cereyan değil. Benim üzere düşünen, bu görüşünü elan evvela açıklanan nice insanoğlu oldu. Mesela Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucular oturmuş ortak mal beyanı yayınladı. 25. Dönem milletvekilleri de ortak mal beyanı yayınladı. Biz de Yusuf Halaçoğlu ve Özcan Yeniçeri ile baş başa ortak aklıselim girişimi olarak, sayın umumi başkanımıza, partiyi özlük önderliğinde ortak yılgı kongreye götürmesi ve MHP’nin kaderini yargının değil ülkücülerin değişmeyen vermesi icap ettiğini anlatım ederek ortak uyarıda bulunduk. Kimseye dirlik değiliz, kimsenin indinde da değiliz. Hukukun ve demokrasinin üstünlüğü noktasında duruyoruz. Sayın umumi başkanın da ortak mevki adamı kimliğiyle, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye ne derece ehemmiyet verdiğini biliyoruz. Ondan hareketin Devlet Abi’si kimliğiyle toparlayıcı ortak liderliği beklediğimizi anlatım ediyoruz.

Olağanüstü kongre çağrısı derinliğine süredir yapılıyordu. Ne evet da deminden istifa ettiniz? 

Ben kongre taleplerini yasal görüyordum. Ağır ortak seçme mağlubiyeti yaşandı. Bu mağlubiyetin tahlili yapılmalıydı. Ne eyvah ki ne teşkilatlarda ne umumi merkezde bu tahlili yapamadık. Yapamadığımız düşüncesince de reaksiyon büyüdü. Buna dirlik yapılması müstelzim MHP’nin aşırı can alıcı ortak yaymaca çalışmasıyla evvela kaybetmiş olduğu zemini kazanması sonradan da gayrı zeminlere açılmasıydı. Bu gerçekleştirilseydi ihtimal de yılgı kongre talebi bu derece çelimli çıkmazdı. Yahut o kongreyi sayın umumi başkanın kazanacağı şerait oluşuk olurdu. Ben de umumi reis yardımcısı kendisine sayın umumi başkana bu doğrultuda bek aşırı öneride bulundum.

KOLTUK HIRSI MI?

Devlet Bey kongre yapılmasını sebep istemiyor? Kendini ortak tane eş kendisine mı görüyor? Bu ortak kırmızıfener sevdası mı aksi taktirde bambaşka anlamları mı var? 

Doğrusu bu probleminin yanıtını vermem sayın umumi başkana hürmetsizlik olur. Kendisinin bunu aşırı açıkça halde anlatım etmesi gerekir. Koltuk hırsıyla tafsil buyurmak meseleyi basite irca yapmak olabilmekte zorla bunun yanıtını sayın umumi reis vermelidir.

"ZEMİNDEN ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIM"

İstifanıza fırka içerisinden elbette tepkiler geldi? 

Zeminden aşırı müspet tepkiler aldım. Vermiş olduğum karardan mutluyum. İçim rahat.

Yusuf Halaçoğlu ve Özcan Yeniçeri’nin sizinle baş başa alıcı karşısına geçmesinin ayrımlı ortak manası mevcut mı? 

Yeni ortak kadro hareketi mi başlatıyorsunuz? Hayır, bu ortak kadro yada cereyan değil, hoppadak aklıselim duruşu. İkisi de hem Türkiye’nin hem MHP tabanının sevip saydığı aydınlık Türk milliyetçisi insanlardır. Ortak endişeleri taşıyoruz.

Peki, bundan hakeza ne olacak? Kurultay yapılabilecek mi? 

Sayın umumi başkanımızın önderliğinde yılgı kurultayın yapıldığı ortak sürecin başlamasından yanayım. Böyle ortak süreçte MHP, Devlet Bahçeli’nin liderlik icra ettiği ortak değişimden önceki etapta yüzdelik 20-25 arası oy alarak çıkar. Türkiye’de yöntem dimdik ortak zemine oturur. Genel başkanımızın gerilimlere, tartışmalara, mahkemeye gidişlere karşın semere kertede bunu yapacağına inanıyorum.

Ama Devlet Bahçeli’yi inatçılığı ve lafından dönmezliğiyle biliyoruz. Geri aşama atar mı? 
Bu art aşama atma meselesi değil. Sayın umumi reis bana dirlik da aşırı kaba olmuştu zorla 2010’da çağırma etti. 2012’deki kurultayda karşısında duran adaya dayanak verdim. Buna karşın 2015’te baştan çağırma etti. 1. bayağı sözlü gösterdi. Sayın umumi başkanı akıllıca saymak gerekiyor.

GÜRSEL TEKİN'İN İDDİASI akıllıca MU?

CHP’den Gürsel Tekin sizin düşüncesince “Bahçeli’nin bilgisi dahilinde istifa etmiştir, anlaşılan onun talibi olacaktır” dedi. Var mı hakeza ortak ihtimal? 

Gürsel Bey CHP içre özlük konumunu akıllıca değerlendiremediği düşüncesince fırka meclisine seçilemedi. Doğrusu özlük partisinde özlük konumunu akıllıca değerlendiremeyen ortak siyasetçinin ortak bambaşka partideki siyasal gelişmelerle ait hakeza şişman sözler etmesini aşırı hata buluyorum.

Fotoğraf: Mehmet KAÇMAZ

"SON DİVAN TOPLANTISINDAN SONRA UMUTSUZLUĞA KAPILDIM"

Bahçeli istifanıza ne reaksiyon verdi? 

Bilmiyorum, fakat yaklaşan çevresinin verdiği tepkilerden kaba reaksiyon verdiğini kestirim ediyorum.

İstifanızın MHP açısından ortak dönüm noktası bulunduğunu düşünenler var. “En yakınındaki insanoğlu kendisine Bahçeli’yi nısıf yolda bıraktı” yorumuna ne diyorsunuz? 

Kendimi “Sayın umumi başkana en yaklaşan isim” kendisine nitelendirmem akıllıca olmaz. Attığım adımın sayın umumi başkanı nısıf yolda tasarruf buyurmak bulunduğunu da düşünmüyorum. Sadece ülkücülerin demokrasiyi doğruluk ettiğine inanıyorum.

1 Kasım’daki seçme başarısızlığının nedenleriyle ait hazırladığınız tutanağa Devlet Bahçeli’nin reaksiyon gösterdiği akıllıca mu? 

Hem hastanedeki tedavisi öncesinde hem sonrasında raporlar ve yaymaca emek harcamaları sundum. Bazılarını onama etti zorla çokları ilerlemedi. Sonuçta ortaya hakeza mukabil ortak reaksiyon çıktı. Şunu da söylemeliyim, bu mukabil cereyan içre umumi başkana ve umumi merkeze dirlik terbiye sınırlarını aşarak davrananlar oldu. Bunlar tolere edilmeyebilir zorla etraflı ortak teşkilatı ayırmadan mantinota dolayısıyla gitmek, AKP Türkiye’yi ortak er seçime götürürken MHP’yi aşırı zorda bırakacaktır. Türkiye’nin rastgele zamankinden elan çelimli ortak MHP’ye gereksinimi var. Bu da özlük içerisindeki sorunları aşmış ortak MHP anlama gelir ki bunu yapabilecek ortak tane eş sayın umumi başkandır. Sayın Bahçeli MHP’nin hafızasıdır.

"İLETİŞİM STRATEJİMİZ YANLIŞ"

“İstifam Devlet Bey’in şahsiyetiyle yada politikalarıyla ait değil. Çünkü ilkin 2007 sonrası politikalarının şişman bölümünü aşırı akıllıca bulunduğunu düşünüyorum. Zaten zaman kurultaya imza sağlayan arkadaşların itirazı da sayın umumi başkanın politikalarına dirlik değil. Bizim eksikliğimiz politikalarımızı akıllıca ortak haberleşme stratejisiyle aktaramamış olmamız. Eğer akıllıca ortak haberleşme stratejisi ve yaymaca izleseydik, seçimde semere hakeza olmayabilirdi. Biz bunu hata yaparken AKP akıllıca ortak haberleşme stratejisi belirleyerek, gerçekte Erdoğan ortak yönetim hükûmeti istemezken, MHP’yi koalisyonu istemeyen yan kendisine gösterdi. Seçmeni korkutarak bu neticeye ulaştı. Ve tığ bunu özlük içimizde tartışmadık. Ne divanda ne MYK’da ne de teşkilatlarda... Tartışsaydık hakeza şişman ortak reaksiyon oluşmayabilirdi. Zaferler ve mağlubiyetler liderlerin omuzlarına kalır. Ülkücü yığın bu seçme mağlubiyetinden sayın umumi başkanı mesul tuttu ve yukarı astronomi delegelerinin ½ si yılgı kongre düşüncesince oy verdi.”

“Kızgınlık ve gerginliklerin ötesinde idealist hareketin Devlet Ağabey’idir” dediniz...
Bugün sayın umumi başkana bazıları “Balgat’taki” diyor. Bu aşırı şişman ortak haksızlık... Devlet Bahçeli’yi tarihteki asıl konumunda kıymetlendirmek düşüncesince 1968-2016 dönemini menfez uğrunda avlamak gerek. 80 sonrasının önceki umumi merkezinde kışın kaloriferin yanmadığı binada paltosuyla oturan Bahçeli’yi ezbere istimara yapılamaz.

Anladığım kadarıyla Devlet Bey’e aşırı bedel veriyorsunuz ve ona dirlik meydana getirilen saygısızlıklara da kızıyorsunuz. Peki, buna karşın sizi istifa noktasına getiren ne oldu? Aranızda ortak ağız dalaşı yaşadınız mı? 

Son sedir toplantısından sonradan umutsuzluğa kapıldım. Devlet Bey’e saygım ve sevgim ayrı ortak şeydir. O benim Devlet Abi’mdi. Ama Türkiye hakeza ortak dönemeçteyken benim umumi başkandan beklentim, MHP’yi Türkiye’nin sürüklendiği noktadan kurtaracak ortak çelim biçimine getirmesidir. Bu açıdan teşkilatların tasfiye edilmesini ve kurultaya aksi karşılık verilmesini akıllıca bulmadığım düşüncesince istifa ettim. Bu sayın umumi başkana dirlik ortak büyüklenme değil hoppadak demokrasiden yana ortak tavır.

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN ADAYLIK SİNYALİ

Kurultay yapılabilirse siz de umumi reis talibi olacak mısınız? 

Bakın şu anda bazısı arkadaşlarımız çıkarlarını umumi reis talibi kendisine duyuru ettiler zorla görünürde ortak kongre yok. Olağanüstü kongre talebi var. O kurultaydan ne semere çıkacağını bile bilmiyoruz. Bunlar anlaşılan yapılmaksızın MHP’nin ortak yekta tane umumi başkanı vardır. Bunun dışındaki rastgele ağız dalaşı daha er ve yersizdir.

Kurultay yapılabilirse sözlü olabilirsiniz, şimdilik kapıyı açıkça bırakıyorsunuz diyebilir miyiz? 

Her bilinçlilik özlük koşulları içre değerlendirilir.

Aday olma ihtimaliniz mevcut yani... 

(Sessizlik...)

Adaylar görünürde desteklediğiniz yada kendinizi yaklaşan hissettiğiniz ortak insanoğlu mevcut mı? 
Hayır, oda boncuğu talibi desteklemiyorum zorla hepsinin adaylığının yasal oldu- ğunu düşünüyorum. Bu adaylara dirlik “Şuranın, buranın adayı” yakıştırmaları- nın da hata bulunduğunu düşünüyorum.

Mesela Meral Akşener düşüncesince “Paralel binanın adayı” iddiası gibi... 
Bunların hata bulunduğunu düşünüyorum. Hepsi Milliyetçi Hareket Partisi’nde fariza yapmış bulunan seç- amaç Türk milliyetçisi arkadaşlarımızdır. Adaylıklarına hürmet duyuyorum.

Şansının elan faziletli bulunduğunu düşündüğünüz ortak sözlü mevcut mı? 
Doğrusu bu ortak süreçtir. Siyasette 24 sayaç aşırı uzundur. Böyle ortak bilinçlilik bildirmek düşüncesince aşırı erken.

"SEÇMEN BİZE BUNUN HESABINI SORAR"

MHP’ye iltihak süreciniz sıkkın olmuştu, duruşma kararıyla art dönmüştünüz. “Bu arkadaşları duruşma kapılarında süründürmeyelim” demenizin gerisinde o devirde yaşadıklarınız yatıyor mümkün mi? 
Hayır, benimki ayrımlı ortak süreçti. Ülkücü cereyan kaderini yargıya bırakmamalı. Biz rastgele ortak siyasal cereyan değiliz. MHP’nin kaderini yönlendiren ortak duruşma sonucu olmamalı. Böyle olursa müntehip bizlere bunun hesabını sorar. “Siz elan özlük kurultayınızı kendiniz yönetemediniz, Türkiye’yi elbette yöneteceksiniz?” sanarak sorarlar...

Kaynak: HABER7.COM