AİHM’e yapılan başvuruda Ozan’ın eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak ihlal edildiği belirtilerek, 107 bin 767 Euro maddi, 75 bin Euro manevi tazminat ile 20 bin 150 Euro mahkeme masraflarının Türkiye devletinden tazmin edilmesi istedi. Sedef Sanlısoy’un oğluna velayeten yaptığı AİHM başvurusu Türkiye yönünden bir ilk oldu.
ÖZEL EĞİTİM ŞART
8 Haziran 2006 doğumlu Ozan Barış Sanlısoy’a, Mayıs 2009’da “atipik otizm (PDD-NOS)” teşhisi konuldu. Sağlık kurulunun yüzde 40 engellilik hali belirlediği Ozan’ın özel eğitim alabilmesi için MEB’e bağlı Beşiktaş Rehberlik Araştırma Merkezi’nce rapor düzenlendi. Ozan’ı kaynaştırma öğrencisi olarak kaydını yaptırmak için Fevziye Mektepleri Işık Okulları Nişantaşı kampüsündeki anaokuluna giden Sanlısoy çifti kendilerin olumsuz yanıt veren genel müdür Erdoğan Bozdemir savcılığa suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet savcılığı Bozdemir hakkında iddiadan başka delil yok diyerek takipsizlik kararı verdi. Takipsizliğe yapılan itiraz da Bakırköy 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilince karar kesinleşti.
46 AYDA 250 BİN TL
Türkiye’deki hukuk yollarının tükenmesi üzerine avukat anne Sedef Erken Sanlısoy “Eğitim Hakkı”, “Etkili Başvuru” ve “Adil Yargılanma Hakkı”nın İhlal edildiği gerekçesiyle AİHM’e başvurdu. Başvurunun öncelikle incelenmesi istenen dilekçede, Ozan’ın 46 aylık masrafının 252 bin 80 TL (107 bin 767 Euro) tuttuğu, ailenin bu giderleri 3 bankadan çektikleri krediler, aile yakınlarından aldıkları destek, varlıkları elden çıkarmak suretiyle karşılamaya çalıştığı vurgulandı. Ozan’ın kaydının yapıldığı devlet okulu da ortaokula çevrilince aile yeni okul arayışına girdi. Ozan, uyum için her gün 3 saat okula gidiyor, öğretmenini, arkadaşlarını çok seviyor, yaptığı resimleri annesine götürüyor.
Hürriyet