Düzenleme sayesinde, henüz karara bağlanmayan KCK, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Kafes Eylem Planı, ÇYDD, Odatv gibi davalar genel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

Ergenekon’da durum başka
Hüküm verilen, ancak gerekçeli karar yazılmadığından Yargıtay’a hâlâ gönderilmeyen Ergenekon dosyası ise, ancak Yargıtay’ın “görev” yönünden bozma kararı vermesi ya da gerekçeli kararı yazan mahkemenin yerine görevlendirilecek mahkemenin “yeniden yargılama” kararı vermesi durumunda yeniden görülebilecek.

Hukukçular hemfikir
Hukukçular, yasa değişikliğinden bu mahkemeler tarafından verilen ve kesinleşen kararların etkilenmeyeceği görüşünde. Bu durumda, kamuoyunun yakından takip ettiği Şike, Balyoz, İstanbul’daki Askeri Casusluk davaları gibi Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen davaların genel ağır ceza mahkemelerinde görülmesi için ancak yeniden yargılama kararı verilmesi gerekecek.

Kesinleşen kararlar etkilenmez
Prof. Dr. Ersan Şen: Geçici 2. madde ve TMK 10. madde kaldırılırsa şu anda devam eden dosyalar doğrudan etkilenecek ve yeni mahkemelere gidecek. Ergenekon davasında da yasa değişikliği için ya gerekçeli kararın yazımı beklenecek ya da geçici bir madde kanuna eklenmeli. Ancak bir davada yeniden yargılamaya karar verilmesi, bu mahkemelerce bugüne kadar verilmiş bütün kararları tartışmaya açabilir.  
Celal Ülgen: Yasa değişikliği kesinleşen kararları etkilemez. Ancak bu konuda zannedersem toplumsal bir tepkiyi doğuran veya toplum tarafından büyük bir haksızlık yapıldığına inanılan davaların yeniden yargılanması için bir çalışma var. Yasa değişikliğinin bu mahkemelerin geçmişte verdiği kararları da etkilemeyeceğini düşünüyorum.

Metin Feyzioğlu: Değişiklik, çift başlı yargı sistemine son verecektir. Yeniden yargılanma şartlarının oluşturulması konusunda aynı noktaya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Milliyet