Samsun Aydınlar Ocağı'nın İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlediği "Değişen Türkiye ve Anayasa Tartışmaları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan AK Parti MKYK Üyesi ve Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, yeni anayasa hazırlıklarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Yeni anayasanın kimseyi dışlamayan, toplumun tüm kesimlerini içine alan, herkese hitap eden, özgürlükçü, tam demokratik bir anayasa olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Can, herkese eşit hakların verildiği bir anayasal sistemin şart olduğunu kaydetti.

Toplumun bu seviyedeki ve özellikteki anayasayı 1921'de yaptığını, yine yapabileceğini ifade eden Doç. Dr. Can, ''Türkiye'nin ilk ve tek demokratik meclisi, 1921 Anayasası'nı yaptı. Bu anayasa Türkiye tarihinde yapılmış, demokratik, özgürlükçü ve millet iradesini bütünüyle egemen kılan tek anayasadır. 2 yıl sonra da birileri tarafından ortadan kaldırıldı. Şimdi mühendislik ürünü, birilerinin sistemine göre çalışan bir anayasa ile yönetiliyoruz. Şimdi Türkiye tarihi bir aşamaya geldi. Tam olarak o noktada değiliz ama 1921 Anayasası meclisine geliyoruz.'' dedi.

Yeni anayasanın millet iradesiyle yapılması gerektiğini ifade eden Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, ''27 Mayıs 1961 yılında bir çete harekete geçti. Meclisi fes etti, hükümeti düşürdü. Ardından Adnan Menderes'i idam ettiler. Daha sonra ülke cehenneme döndü. Sonra hukukçuları topladılar bir anayasa yaptılar. Siz siz olun bu anayasayı hukukçulara yaptırmayın. Bende dahil. Hukukçular yaparsa kötü olur. İçinizdeki bir markette çalışan arkadaşınıza, dağda çobanlık yapan bir arkadaşınıza, bir sosyologa, bir öğretmene, bir bilgisayar ve iletişimciyi toplayıp bir araya geldiğinizde daha makul bir anayasa yapar. Hukukçu yaparsa kötü yapar. Bunu daha önce Türkiye tarihi tecrübelerinde yaşamışız. Amerikan anayasasını yapanların içinde hukukçuların sayısı çok azdır.'' şeklinde konuştu.

Samsun Aydınlar Ocağı Başkanı Metin Yılmaz ise mevcut anayasa mağdurlarından biri olduğunu hatırlatarak, ''Toplumun önünü açacak, gündemi yakalayacak konular üzerinde söz söyleyecek olanları sizlerle buluşturmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.'' ifadelerini kulandı.

Konferansa İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Memur Sen Samsun Şube Başkanı Necdet Güneysu ile çok sayıda vatandaş katıldı.



(CİHAN)