Fransız terörle mücadele birimleri, Uzun’u Cumartesi günü yerel saatle 16 sularında, Paris’te sanatçı ve entelektüellerin uğrak yeri olan Montparnasse semtinde bir barda tespit etti. Uzun, masada yeralan ve tanksavar pazarlığı yaptığı kişiyle birlikte gözaltına alındı. Fransız polisi daha sonra operasyonlarını genişleterek pazar sabahı da Evron ve Saint-Ouen-L’Aumône kentlerinde iki PKK üyesini daha gözaltına aldı. PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına gönderilmek üzere ağır silah pazarlığı içinde olmakla suçlanan bu dört kişinin bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Altı ay dinlendiler

Paris Adliyesi antiterör hakimliği tarafından belirlenen iddialarla ilgili altı ay önce soruşturma açılırken, Antiterör Hakimliği Polisleri (SDAT) bu süre boyunca şüphelileri takip etti, izledi ve telefonlarını dinledi. Dinlemeler sonucunda polis, PKK’nın ‘siyasi kanadı’ ile ‘askeri kanadının lojistik birimi’ arasında bir milyon 200 bin Euro’luk ağır silah alımı anlaşması yapıldığını tespit etti ve daha sonra, gözaltılara varan operasyon için düğmeye basıldı.

Yemek molası istemişti

Adem Uzun ismi kamuoyu için yeni değil. Sürgündeki Kürt parlamentosu konumundaki Kürt Ulusal Kongresi’nin (KNK) yürütme kurulu üyeleri arasında bulunan Uzun, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Oslo’da PKK yöneticileriyle yaptığı Oslo müzakerelerinde hazır bulunmuştu. Görüşmelerin dışarı yansıyan kısmında konuşmalara müdahale etmeyen; ancak Hakan Fidan’ın muhattaplarıyla yoğun görüş alışverişi sırasında araya giren Uzun, kayıtlara göre “Yemekte de konuşuruz sonra tekrar geliriz” demiş ve müzakere heyeti yemek molası vermişti. Daha önce Roj TV soruşturması nedeniyle Belçika’da kısa bir süreliğine gözaltına alınan Uzun’un, uyuşturucu kaçakçısı ilan edildiği ABD’de ekonomik ve ticari işlem yürütmesinin yasak olduğu belirtiliyor.