Fırat Haber Ajansı'nın konuyla ilgili haberi:

ANKARA –
CHP bir süredir dillendirdiği ‘Oslo belgeleri’ne ilişkin açıklamayı bugün yaptı. Ancak söz konusu belgeler, 7 ay önce tüm basın yayın organlarında yayınlanmıştı.

CHP Genel Başkanı Haluk Koç, PKK ile devlet yetkilileri arasındaki görüşmeleri içeren ‘Oslo belgeleri’yle ilgili basın açıklaması yaptı.

Belgede, KCK operasyonlarına son verilmesi, tutuklananların serbest bırakılması, Kürt Halk Önderi Öcalan tarafından sunulan protokollere yanıt verilmesi, Anayasa-Barış Konseyi ve Hakikat Komisyonu için çalışmalar yürütülmesi, operasyon ve askeri eylemlerin durdurulması gibi konularda mutabakata varıldığı belirtilen 9 madde yer alıyor.

Ancak CHP Genel Başkanı Haluk Koç’un okuduğu belgeler yeni açıklanmıyor. MİT’çilerin ifadeye çağrılmasına neden olarak ileri sürülen belge, geçtiğimiz Şubat ayında tüm basın yayın organlarında yayınlanmıştı.

9 Şubat 2012’de yayınlanan haberlerde, Kürt Halk Önderi Öcalan tarafından kaleme alınan mektuba da yer verilmişti.

Öcalan mektubunda görüşmelerin taraflara tarihi bir sorumluluk yüklediğinin altını çizerek şunları belirtmişti:

“Süre ne kadar uzarsa çatışma riski ve olaylar o denli artar ve olumsuz sonuçlara yol açar. Çözüm Hükümet ve Meclis’in radikal kararını gerektirir. Süreç hem anlamlı demokratik çözüm ve barış konusunda olduğu kadar kapsamlı bir halk savaşı konusunda da olanca ağırlığını sürdürmektedir.”

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı da 9 Şubat 2012’de yaptığı açıklamada, 2008’den Haziran 2011’e kadar 3 yıl boyunca devlet yetkilileri ile görüştüklerini belirterek görüşmelerin detaylarını açıklamıştı. Görüşmelerin Hükümet’in çözüm iradesini reddeden tutumları nedeniyle kesildiğini vurgulamıştı.