AKP’nin örtülü ödenekten yaptığı büyük vurgun iyiden iyiye ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan örtülü ödenek rakamlarına ilişkin konuşan Hurşit Güneş, Başbakan’ı açıklama yapmaya çağırdı.

Türkiye savaşta mı?
Düzenlediği basın toplantısıyla örtülü ödenekte üzerinden yapılmış dev harcamaları gündeme getiren Güneş şöyle konuştu:

”2005 yılında gizli hizmet giderleri 85 milyon lira iken, 2011 yılında 391 milyon liraya çıkmış. Bu nasıl çıktı, niye çıktı, nereye harcandı, ne oluyor? Rakam buraya çıkınca, Türkiye iç savaşta mı başka ülkeyle savaşta mı endişesi duymak zorundayız. Eylül sonuna kadar 9 ayda 870 milyon para harcanmış. Olağanüstü bir rakam... Yasadaki binde beş sınırı geçilmiş değil. Ama bu sınır, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çok yüksek bir seviyeye geldi.”

"Kepazeliğe bakın"
Güvenlik mal ve hizmet alımlarındaki artışa da dikkat çeken Güneş, 2012 yılı için 1,5 milyar liralık ödenek ayrılırken, ilk 9 ay itibarıyla 2 milyar liranın üstünde harcama yapılmış. Burada gizlenmiş bir kalem var. Başka bir yerde de örtülü ödenek olarak gizlenmiş kalem var. Biz bunun hesabını sormak zorundayız. Örtülü ödenek ilk 9 ayda MİT’in bütçesini geçmiş vaziyette. Kepazeliğe bakın. Başbakanlığın bütçesine yaklaşmak üzere. Önemli bakanlıkların bütçesini geçecek örtülü ödenek olabilir mi? Bu, önemli siyasi sonuçları çıkacak bir konu” diye konuştu.

"Suriye'deki muhaliflere silah yardımı yapıldığını düşünüyorum"
Katar ile Suudi Arabistan’ın yanı sıra Türkiye’nin de Suriye’deki muhaliflere çok ciddi silah yardımı yaptığını düşündüğünü aktaran Güneş, “Ama yanılıyor olabilirim. Çünkü örtülü ödenek” dedi.

(soL - Haber Merkezi)