TBMM

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, ABD'nin Kudüs İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Bu karardan hiçbir etnik grup, hiçbir inanç grubu istifade etmeyecektir. Ortadoğu'da var olan sıkıntıyı daha da körükleyecektir. Çok daha büyük sıkıntılara yol açacak bir karar olacaktır." dedi.

Genel Kurulda, Şair Mehmet Akif İnan'ın "Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde, götür Müslüman'a selam" dizelerini okuyan Aydın, TBMM mensupları olarak "Aleykümselam" dediklerini, "tüm kalpleriyle Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı mahzun bırakmayacak, Filistin'in haklı davasını kendi davaları gibi göreceklerini ve kırmızı çizgileri olan Kudüs'e sahip çıkacaklarını" dile getirdi.

Kudüs'ün başkent yapılmasının hem uluslararası hukuka hem de BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu, bu planı insani ve vicdani bulmadıklarını vurgulayan Aydın, "Bu karardan hiçbir etnik grup, hiçbir inanç grubu istifade etmeyecektir. Ortadoğu'da var olan sıkıntıyı daha da körükleyecektir. Çok daha büyük sıkıntılara yol açacak bir karar olacaktır. Dolayısıyla böyle bir kararın alınmaması gerektiğini bir kez daha TBMM Başkanlık Divanı olarak da ifade ediyoruz. Tüm grupların bu konudaki yaklaşımlarını görüyorum. Eğer arzu edilirse TBMM olarak ortak bir deklarasyon da yayınlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Bu plan tüm Müslümanlara savaş ilanı"

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki göstererek Kudüs'ün başta Müslümanlar olmak üzere tüm semavi dinler için önemli olduğunu söyledi.

Bu planın tüm Müslümanlara savaş ilanı olduğunu vurgulayan Usta, "Bu yapılanın çok yanlış olduğunu, hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, bu coğrafyadaki kanı ve gözyaşını artırmaktan başka hiçbir işe yaramayacağını MHP olarak belirtmek istiyoruz. ABD'yi daha dikkatli davranmaya çağırıyoruz. 10 binlerce kilometre öteden gelip bu coğrafyayı karıştırmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Trump, bunu bir iç siyaset malzemesi olarak kullanıyor. Fakat bu hiçbir şekilde siyaset malzemesi olarak kullanılamayacak kadar önemli bir konudur." dedi.

"Ağır aksak ilerleyen Ortadoğu barış süreci baltalanır"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, bugüne kadar Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan devletin bulunmadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin İsrail'i 1967 yılında işgal ettiği topraklardan çekilmeye çağırdığını, bu işgal altındaki topraklara Doğu Kudüs'ün de dahil olduğunun altını çizen Özkoç, şunları kaydetti:

"BM Güvenlik Konseyinin Kudüs'ün statüsü konusunda aldığı başkaca kararlar da bulunmaktadır. Söz konusu karar Trump'ın seçim vaatlerinden de birisidir. Trump, ABD büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaya niyetli olduğunu bildirmiş ve bu niyetini Ortadoğu'daki liderlerle yaptığı görüşmelerde dile getirmiş, herkes de bu plana karşı çıkmıştı. ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşma kararının zamanlaması dikkat çekicidir. Trump, Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşırsa ne olur? Ağır aksak ilerleyen Ortadoğu barış süreci baltalanır. ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin Kudüs şehrinin karakteri ve statüsü konusunda aldığı kararlara aykırı davranmış olur. Türk-İsrail ilişkileri normalleşme süreci sona erer. Türkiye ile ABD ilişkilerine yeni bir sorun daha eklenir. Bölgede tansiyon bir anda yükselir, Filistin ile İsrail arasında çatışmalar başlar."

"Bu plan sıkıntılı bir sürecin başlangıcı..."

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Kudüs'ün Müslümanlar için son derece önemli olduğunu, İslam aleminin "kırmızı çizgisi" niteliği taşıdığını söyledi.

"Mekke ne ise Medine ne ise Kabe ne ise Kudüs de Müslüman alemi için odur" diyen İnceöz, şunları kaydetti:

"Bu anlamda Trump'ın açıklaması o coğrafyada 50 yıldır süren acılar devam ederken Kudüs başta olmak üzere Filistin'in tamamına yönelik sistematik sindirme politikalarında sınır tanımayan İsrail'e destek mahiyetindedir. Bu plan sıkıntılı bir sürecin başlangıcı, uluslararası hukukun ihlali, aynı zamanda insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. Suriye, Irak ve diğer bölge ülkelerinde kriz ve savaşlar devam ederken ABD'nin adeta yeni bir cephe açmak ister gibi bir hamle yapması kabul edilemez. Cumhurbaşkanımız Kudüs'ün kırmızı çizgi olduğunu açıklamıştır. Türkiye bundan sonra da Filistin'in haklı mücadelesinin yanında olacaktır."

Muhabir: İsmail Çimen



Kaynak: AA