KOCAELİ

Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi yapılanması"na yönelik 7'si tutuklu 17 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yeterli olmaması nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamaları yöneltilen sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Avukat Selçuk İskender de TÜBİTAK adına duruşmayı izledi.

Dosyaya gönderilen evrakları okuyan mahkeme başkanı Yusuf Sevimli, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan S.K'nin mahkemeye gönderilen beyanının dosyayı ilgilendiren kısımlarını aktardı.

S.K'nin ifadesinde, mesaj olarak gönderilen bağlantıya tıklayarak telefonuna yüklediği ByLock programı üzerinden Özcan Okçuoğlu ile mesajlaştığını ve örgütle olan bağlarını koparmak istemesi nedeniyle buradan kendisine tehdit içerikli mesajlar atıldığını iddia ettiği belirtildi. Daha sonra, TÜBİTAK'ta mühendisken ihraç edilen tutuklu sanık Şenol Şenyurt'un etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için dilekçe verdiği görüldü.

Örgütün TÜBİTAK yapılanmasına ilişkin bildiklerini anlatması için söz verilen Şenyurt, üniversite öğrenimi gördüğü sırada söz konusu yapının evlerinde kaldığını ve bu evlerde "abilik" yaptığını söyledi.

Mezun olduktan sonra 2011'in sonlarına doğru iş aramaya başladığını aktaran Şenyurt, şöyle devam etti:

"Mezun olduğumu duyunca benden öz geçmişimi istediler. İsmini hatırlamadığım bir kişi beni arayarak öz geçmişimi istedi ve uygun bir iş olduğunda dönüş yapacağını söyledi. 1-2 hafta sonra tekrar arayarak TÜBİTAK'a alım olduğunu, buraya başvurabileceğimi söyledi. Daha sonra TÜBİTAK'a bizzat başvurdum. Kurumun insan kaynakları biriminden arayarak mülakata çağırdılar. Mülakat sonuçlarını etkilemek için kimseyle görüşmedim, kimseyi referans göstermedim. Daha sonra tekrar mülakata çağrıldım ve kısa sürede iş başı yapmamı söylediler."

"Bana 'Şamil' adını kullanmamı söyledi"

Şenyurt, FETÖ'nün TÜBİTAK'taki yapılanması noktasında bilgisi olmadığını ileri sürerek, "Kuruma girdikten sonra soy adını bilmediğim Yavuz isimli kişi beni aradı. Bu kişiyle tanıştıktan sonra yapının bu kurumda çalışan kişilere yönelik dini sohbetler yaptıklarını öğrendim, bunun dışında kurum içinde doğrudan gördüğüm bir husus yoktu. Haftada bir kez sohbet yapmaya başladık. Yavuz bana 'Şamil' adını kullanmamı söyledi." diye konuştu.

Toplantılara 5-6 kişi katıldıklarını ve her hafta bir kişinin evinde toplandıklarını anlatan sanık Şenyurt, "Yavuz'un gönderdiği mesaja tıklayarak telefonuma ByLock yükledim. Daha sonra Yavuz'un verdiği gruplara sohbet vermeye başladım. Amacımız sohbet verdiğimiz kişilerin dini bilgi sahibi olmasını sağlamaktı. Ben bu sohbetlerin tamamında örgütün gerçek amacını bilmiyordum. İlk olarak Yakup Özden'e sohbet verdim. Yakup Özden'le 2-3 aylık süreçte 5-6 kez sohbet yaptık. 3 ay sonra Yavuz başka grup verdi, sohbetlere Ahmet Usta ile devam edeceğimi söyledi. Değişik zamanlarda değişik gruplara sohbet verdim." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Şahin Oktay

Kaynak: AA