Norveç ordusunda yeni dönem... Norveç askeri birliklerinde er olarak göreve alınan kadın askerler şimdi de komando eğitimi alarak, uluslararası çatışma bölgelerinde gönderilecek ve doğrudan savaşa katılabilecek.

Şubat ve Mart aylarında yapılan anonslar üzerine komando olmak için müracaat eden 173 kadın asker, erkeklerle aynı yerde ve şartlarda eğitim alarak, 2015′de göreve başlayacak. Kadın askerler ayrıca, özel birimlere katılma hakkını kazanacaklar.
Kadınların 2 bin kişiden oluşacak özel komando birliğinde kalabilmeleri için düz cephe duruşunda en az 20 kez şınav çekmesi, 35 kez 2 dakika kollar üzerinde karın ve kalça hareketi, 200 metreyi 8 dakikada yüzmesi, sırtında 15 kilo torba ile 7 kilometreyi 54 dakikada koşması gibi zorlu hareketleri yapabilmesi gerekiyor.

UZUN SÜRE TARTIŞILDI
Norveç ordusundaki kadın askerlerin erkeklerle eşit haklara sahip olmaları konusu uzun süre tartışıldı. Kadın askerler, erkeklerin kendilerini kadın olarak gördüklerine dikkat çekerek, vücutlarıyla değil, ordudaki başarıları ile anılmak istendiklerini söyleyerek daha ağır görevler istediler.

ERKEKLERLE AYNI KOĞUŞU VE BANYOYU PAYLAŞIYORLAR
Uygulamaya göre, komando olmak isteyen kadınlar, erkeklerle aynı şartlarda eğitim yaparak, aynı koğuşlarda aynı şartlarda kalmaya, aynı banyoları kullanmaya başladılar.
2013 yılı nisan ayında İktidardaki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sosyalist Sol Parti ve Sol Liberal Parti oyları ile kadınlara komando askeri olma yolu açıldı.
1 Mart tarihine kadar gerçekleşen pilot projenin başarılı olması nedeniyle 173 kadın 2015 yılında göreve başlayacak 2 bin kişilik özel komando birliğinde görev yapmak üzere eğitimlere başladı.



Sözcü