Eski Ferhatpaşa Çiftliği’nin elde kalan son arazisine kurulan Ora AVM projesinin sahibi konumundaki Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş.’nin, alacaklılara karşı korunmak için geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul 50. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

Mahkeme, şirketin sunduğu iyileştirme planını uygun gördü ve tedbir kararı verdi. Şirket, bu karar ile birlikte alacaklılara karşı rahat bir nefes alırken, alacaklı/_np/6275/17616275.jpg firmalar mahkemeye akın etti. İflas erteleme dosyasına müdahil olan 12 firma, iflas erteleme başvurusunun ‘zaman kazanma amaçlı’ olduğunu öne sürerek itirazda bulundu. Dava ile ilgili ilk duruşma geçtiğimiz 27 Eylül’de yapıldı.

İFLASINI İSTEDİ

Şirketin yaptığı iflas erteleme başvurusu devam ederken, alacaklı firmalardan Öztiryakiler Madeni Eşya A.Ş., Ora İstanbul Gayrimenkul’ün iflasını istedi. 24. Asliye Ticaret Mahkemesi, alacaklı şirketin iflas istemli başvurusunu  kabul etti ve davanın açılmasına karar verdi. Öztiryakiler firmasının, Ora AVM’ye mutfak ekipmanları kurduğu, alacağının bir kısmını tahsil ettiği, kalan kısmı tahsil edemeyince şirketin iflasını istediği öğrenildi.

BİR YIL AÇIK KALAMADI

Bayrampaşa’nın en büyük eğlence ve alışveriş merkezi olarak lanse edilen Ora AVM’nin açılışı 29 Ekim 2011’de yapıldı. 400 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı

 

İKİ FARKLI GÖRÜŞ 

 İflas erteleme talebi bir tür korunma amacı içeriyor. Mahkemeden iflas erteleme alan şirket, alacaklılara karşı korunuyor.

İflas erteleme davası süren şirket hakkında ‘iflas’ istemi ile dava açılması konusunda ise hukukçular iki farklı görüş taşıyor. Birinci görüşe göre, iflas erteleme başvurusu görüşülen şirketin iflası istenemez.

İkinci görüş ise, alacak tahsilinde caydırıcı bir özellikte taşıyan iflas davasının açılabileceğini savunuyor. Ancak, iflas erteleme davasının sonucunun beklemesi esas teşkil ediyor.

alışveriş merkezi ve tema parkta çok sayıda markaya ait mağazalar, gösteri alanı, çocuk oyunparkları ve çevresinde iki büyük otel zinciri yer aldı.

Ancak, çiftlik arazisi üzerinde kurulu Ora AVM, şimdilerde tam bir “hayalet AVM” konumuna gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıl kapılarını açtığında yıllık 13.5 milyon ziyaretçi hedefi konulan alışveriş merkezinde şimdilerde ne bir müşteri ne de açık kalan tek bir mağaza bulunuyor. 235 mağazanın yer aldığı AVM’de son mağaza da 10 gün kadar önce kapılarına kilit vurdu.

DEV ARAZİDE KALAN SON PARÇA

Ora AVM’nin yatırımcısı şirketin sahipleri Ferhatpaşa Çiftliği’nin de varisleri konumundaydı. 6 milyon metrekarelik alanı kapsayan çiftliğin olduğu bölgede şimdilerde, Otogar, Kuru Gıda ve Sebze Hali’nin yanı sıra, Carrefoursa ve Bauhaus gibi büyük alışveriş merkezleri bulunuyor. Arazinin büyük bir bölümünün kamulaşma sonucu varislerin elinden çıkması sonrası kalan 150 bin metrekarelik alanda AVM kurulması planı gündeme geldi. Proje şirketinin Aralık 2007’de kurulması sonrası inşaata 2008’de başlandı.

Projenin finansmanını sağlayan Ziraat Bankası’nın, 285 milyon euroluk kredisini, ‘batık kredi’ konumundaki ‘tahsili gecikmiş alacaklar’ bölümüne aktardığı gündeme gelmişti.

[email protected]