ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Terör örgütüne müteveccih operasyonların bulunduğu ilçelerde 89 cami tahrip edilmiş vaziyette. Bunların birileri içre tapınma edilemez halde. Bunların yıkılıp baştan yapılması gerekiyor. Bazıları ağırbaşlı onarım gerektiriyor, bazılarının da en azından iç tefrişatının değişmesi gerekiyor' diyerek konuştu.

Görmez, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile güzeşte Cuma günü Şırnak'ın Silopi ilçesindeki temaslarının arkası sıra Ankara'ya dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gaziantep'te dünyaya geldiğini, çocukluğunda Güneydoğu Anadolu Bölgesini dolaştığını, Diyarbakır, Bitlis ve Siirt'i bilici bir tanesi bulunduğunu kail Görmez, sonuç yıllardaki sosyolojik dönüşümü maşer namına anlamakta, analiz etmekte ve düzen zorlandıklarını anlatım etti. Görmez, tek sosyolojik nazariye ile bağdaşmayacak derecede, baş döndürücü aceleci ortak değiş ve tahavvül yaşandığını belirtti.

Terörün, 2000'li yıllara ayrıca 2010'lu yıllara derece hoppadak 'terör' bulunduğunu kail Görmez, '90'lı yıllardaki hicret hareketlerinden sonraları çaylaklık oluşumlarında ideolojinin gençlere derece indirilmiş bulunduğu görülüyor. Onun düşüncesince ilmî namına mevzunun ele katılması gerekiyor. Bir asayiş ve siyasa zaviyesinden meseleye beslemek baş döndürücü iri yanlışlıkları da yanı sıra getiriyor. Çok ağırbaşlı ortak biçimde ortak indoktrin mevcut ve buna huzur toplumda direnç gücü tek yok. Gecikmiş ulusalcılık ideolojisi ve modası esbak Marksist teorilerin gün süresince özlük erkincilik değerlerine, kültürüne tamamen sadakatli kalmış, anadan görme tutucu ortak toplumda nite ortak toprak bulduğunu bilgelik adımlarının, sosyologların oturup hitabı gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.

Din istismarı

Dini lazım talih lazım bambaşka binalar sömürme etsin, bunun akla yatkın olmadığının cümle baş başa görüldüğünü aktaran Görmez, '12 Eylül ondan sonra uçaklardan ayet, hadis atarak problemi çözmeye çalıştıklarını biliyoruz. O da ortak bambaşka istismardı lakin sonuç dönemlerdeki sömürme baş döndürücü şimdi çirkin boyutta. Bunu da dikkate alarak, tığ alanda etkin diyanet görevlisi arkadaşlarımızın ilk önce üstünde baş döndürücü iri ortak edisyon bulunduğunu gördük. İkincisi, verdiğimiz eğitimlerle bu çeşit doktrinlere huzur ortak direnç gücü, şimdi faziletkâr ortak ide ile şimdi faziletkâr ortak kültürle sağ açıklık bildirmek gerekiyor' dedi.

'Mardin ve Van'da bin 200 cami görevlisi ile görüştüm'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mardin ve Van'da, Cizre, Silopi, Silvan, Sur, Dargeçit, İdil ve Nusaybin'den mevrut bin 200 cami görevlisini dinlediğini belirterek, görüşmelerde icra ettikleri dü belirleme üstünde durulması gerektiğine ayraç etti.

Görmez, şunları kaydetti:

'Birincisi, güvenliktir. Güvenlik-barış dengesini koruyarak barışta ısrar edilmesi lakin barışın halis muhlis maşer kesimleri ile gerçekleştirilmesi. Bütün maşer kesimi. Bunu devletle, semt halkı ortada değil, halkımızın halis muhlis bireyleri arasında, gün doğusu ile batı, şimal ile lodosluk ortada yapılması gerekiyor.

İkincisi de mevzunun hoppadak asayiş ve siyasa marifeti ile değil başta ilim, kültür, düşünce, gün boyutu, halis muhlis bu açılardan baştan ele katılması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını gözden geçirmesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığının cami içre ve haricinde kullandığı dil ve söylemini gözden geçirmesi gerekiyor. Cami eksenli ortak hizmetten insanoğlu eksenli, maşer eksenli ortak hizmete yönelmesi gerekiyor. Onun düşüncesince tığ eşzamanlı olarak, ‘Şimdi yaraları lahana sarması zamanı' diyerek ortak kampanya başlattık. Kampanyada ortak cuma namazı haset yurttaşlar 35 milyon iane ettiler. Yardım gelmeye de bitmeme ediyor. O yardımın dü ehemmiyetli niteliği var. Din görevlisi arkadaşlarımızın bap kapı dolaşarak kişilere bunu ulaştırması. Bunun baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Sadece maddesel yaralar değil, tinsel yaraları belirleme eylemek ve 'manevi yaraları nite sarabiliriz, kuşakların zihninde ve kıstak dünyasında oluşturulan hendekleri nite otama edebiliriz' üstünde konsantre olmak gerekiyor.'

Diyanet İşleri Başkanlığının 'Birlik, Demokrasi ve Huzur Planı' içerisindeki rolüne de yer veren Görmez, maddeler gibi hazırladıkları gelişim planlarını uygulamaya koyduklarını dile getirdi.

Görmez, bölgedeki kadim fakülte geleneğinin giderek zayıfladığını, medreseler yöntemince kapatıldıktan sonraları da şimdi sivil, önemsiz değersiz öbekler halinde, 10-20 nefis gruplar gibi yahut cami köşelerinde bu geleneğin bitmeme ettiğini dile getirdi. Görmez, yıldırı örgütünün maşer üstünde kurduğu baskı, bölgenin halis muhlis kültürel kırık hatlarını sarstığı düşüncesince bu geleneğin de iri miktarda çıban aldığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığının yeninden yapılandırılması mevzusuna da değinen Görmez, Cumhuriyet ile emsal ortak kasıntı olduklarını belirterek, kurumun sosyal hizmetleri ve meşruiyetinin, kanuni meşruiyetinin uğrunda bulunduğunu dile getirdi.

Muhabir: Mümin Altaş

Kaynak: AA