Güvenlik güçlerince doğu ve güneydoğu bölgelerinde kararlılıkla sürdürülen operasyonlar sonucunda, terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna katılımlar son 3 yılda ciddi oranda azaldı.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, PKK ve yandaşlarının bölgede sürdürdüğü kara propagandaya rağmen örgüte katılımlar durma noktasına geldi.

Terör örgütünün doğu ve güneydoğu illerinde yürüttüğü gerek "çukur siyaseti" gerekse baskı ve yıldırma politikalarından bıkan bölge halkı, bir taraftan yeni katılımları engellerken diğer taratan da kaçırılan çocuklarını örgütün elinden kurtarmaya çalışıyor.

Emniyetin verilerine göre, 18 yaş altı kırsala katılım 2014'te 336, 2015'te 254 olarak kayıtlara geçti. Bu yılın 5 ayında ise 12 gencin terör örgütüne katıldığı belirlendi.

Katılımların operasyonların başlamasının ardından azalmasını değerlendiren güvenlik analisti Abdullah Ağar, bu durumun devletin kararlılığının doğal bir sonucu olduğunu söyledi.

Terör örgütünün geçmişte bölge halkını korkutarak uyguladığı propaganda sonucu, ailelerinden kopardığı çocukları "dağa" çıkarttığını belirten Ağar, son dönemde ise bu durumun tersine döndüğünü, bölge halkının çocuklarına sahip çıktığını ve dağa götürülen çocuklarını da kurtarmaya çalıştığını anlattı.

"Terör örgütü bir sıvı gibidir, çatlak bulursa sızıp toplumu etkilemeye çalışır" diyen Ağar, terörle ne kadar kararlı mücadele edilirse ve toplum bunu ne kadar benimserse o oranda örgüte katılımların azalacağını kaydetti.

Kürt vatandaşlar örgütten korkuyordu

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ise ayrılıkçı tüm terör örgütlerinin, katılım sağlamak amacıyla "zora" başvurduklarına işaret etti.

"Geçmişte Kürt halkı örgütten korktuğu için küçük yaşta çocuklarının götürülmesine bir şey diyemiyordu, şimdi açıkça karşı çıkıyor" değerlendirmesinde bulunan Orakoğlu, çocuk ve gençlerin terör örgütü saflarında savaştırılmasının uluslararası bir suç olduğunu ve bundan BM'in de rahatsızlık duyduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA