RİYAD

Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, petrol piyasasında yeniden denge sağlanması gerektiğini belirterek, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile diğer petrol üreticisi ülkeler, yoğun bir görüşme sürecine girdi." dedi.

Falih, başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasındaki görüşmelerin eş zamanlı sürdürüldüğünü vurgulayarak, "OPEC ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeler, petrol piyasasında yeniden dengenin sağlanması için görüşme sürecine girdi." ifadesini kullandı.

Riyad'ta düzenlenen 35. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Petrol İşbirliği Komitesi toplantısında konuşan Falih, "Rusya Enerji Bakanı'nı petrol üreten ve ihraç eden ülkeler arasında koordinasyonu sürdürmeye davet ettim. Rusya ile petrol konularını kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz." ifadelerini kulandı.

Körfez ülkelerinin günlük petrol üretiminin 18 milyon varile ulaştığını, bunun da dünyadaki üretimin yüzde 20'sine karşılık geldiğini anlatan Falih, "Petrol piyasasındaki dalgalanma nedeniyle hala sıkıntı yaşıyoruz. Bu durum KİK'in bütçelerinde baskıya neden oldu." diye konuştu.

OPEC ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin 29 Ekim'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da petrol piyasasında istikrar konusunu görüşmesi bekleniyor.

Muhabir: Safiye Karabacak

Kaynak: AA