Brent ve ham Petrol fiyatının OPEC’in 25 Mayıs günü gerçekleştireceği olağan toplantı öncesinde hareketliliğini sürdürdüğünü söyleyen Kutay Gözgör sözlerine şöyle devam etti:
"Petrol fiyatlarının son üç yılda hızlı bir düşüş yaşaması sonrası geliri petrole bağlı olan ülkelerin ekonomilerinde önemli yavaşlamalar yaşandı. Ekonomilerde yaşanan yavaşlamalar ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir çok ülkenin düşük fiyatlardan zarar görmesi sonrası, OPEC ve OPEC dışı birkaç ülkenin işbirliğiyle 2016 yılının Kasım ayında 6 ay süreyle üretim kesintisi gerçekleşmişti. Anlaşmanın süresinin dolmasına az bir zaman kala OPEC ülkeleri yeniden üretimi kesmek için diyaloglarına devam ediyor. Üretim kesintisinde belirleyici söz sahibi olan Rusya ve Arabistan’ın üretim kesintisinin uzatılabileceğine yönelik söylemler petrol fiyatlarının hızlı yükselmesinde etkili oldu. Rusya, petrol üretimde yaşanın kısıntının 2018 yılının Mart ayına kadar olabileceğini ifade etti. Bu ifadeler sonrası Brent petrolü yaklaşık yüzde 2 değer kazanarak 52 dolar seviyesine yaklaştı."

PETROL FİYATLARI MERKEZ BANKASININ YAKIN TAKİBİNDE

"Petrol fiyatlarında yaşanacak hareketler Türkiye’nin de içinde yer aldığı enerji ithal eden ülkeleri yakından ilgilendiriyor" diyen Gözgör, "OPEC’in üretim kesintisine devam etmesi petrol arzında yaşanan fazlalığın azalmasına neden olarak fiyatların yükseliş sürecini hızlandırabilir. Böyle bir senaryo Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) petrol fiyatı enflasyon tahminini güncellemesine neden olabilir. Aynı zamanda cari açığın miktarı bakımından da önem arz ediyor. Muhtemelen OPEC ve OPEC dışı ülkelerinin petrol arzında gerçekleştiren kesinti devam edecek gibi görünüyor. Ancak, bunun fiyatlara ne kadar yansıyacağı ve rekor seviyelerde yer alan petrol stoklarının ne kadar azalacağı önemli olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: DHA